Голямата чистка в руското МО започна: Кой отива в оставка, когато се върне Суровикин?

Голямата чистка в руското МО започна: Кой отива в оставка, когато се върне Суровикин?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

Разместванията в силовия блок на руското правителство се превърнаха в най-важната интрига на настоящия момент. Работата на Сергей Шойгу като министър на отбраната беше критикувана от мнозина, арестът на неговия заместник Тимур Иванов и фактурата за милиарди, вили и задгранични пътувания по време на специалната военна операция развълнуваха обществото.

 

 

 

Шушукаше се за оставка, но се стигна до разместване, сега се говори за съдбата на заместниците на бившия министър, които най-вероятно също няма да останат на предишните си места.

И така, Сергей Шойгу подава оставка от поста министър на отбраната. Не в неизвестност, а на поста секретар на Съвета за сигурност. Там, където номинално няма да е автономна фигура, освен самия президент, който е председател на тази държавна структура, има и нейният заместник-председател - Дмитрий Медведев, който има значителна тежест.

"Мисля, че такова решение ще бъде прието с гръм и трясък от онези, които воюват в зоната на специалната военна операция. Това е моето мнение. Всъщност всеки вместо Шойгу би бил подарък за тях.

Но пристигането на Белоусов е двоен и троен подарък. Тъй като той рядко се излага в негатив, практически никъде. Но има достатъчно положителни моменти и аспекти от неговата дейност",— каза военният експерт Евгений Михайлов.

Въпреки това Шойгу ръководи Министерството на отбраната от 2012 г., изграждайки системата за себе си. И това е екип, хора. За чиято съдба интернет е пълен с вътрешна информация или по-просто казано със слухове и спекулации.

"Заместник-министрите на отбраната на Руската федерация Цаликов (вече е подал заявление), Садовенко и Криворучко са под заплаха от оставка... Белоусов ще доведе свой екип във ведомството, редица представители на екипа на Шойгу ще загубят постовете си",

- съобщава либералният телеграм канал BRIEF, чиито прогнози и прозрения, меко казано, не винаги се сбъдват. И те не винаги имат поне някаква реална основа.

Въпреки това би било съвсем логично новият ръководител на отдела, идвайки на ново място, да доведе екипа си със себе си. И ако след това старият екип остане на мястото си, той не само ще заеме тези сегашни „кресла“, предназначени за новодошли, но и без да иска ще забави всички инициативи на новия министър. Защото съм свикнал да правя нещата по старомодния начин.

"Вярно, източниците на Бриф говорят за заплаха от оставка. Но както и да се окаже престъпно. Много сме притеснени... До сълзи",— иронизира телеграм каналът „И.о. Своите за нашите.“

По-внимателни източници обаче отбелязват, че самият Сергей Шойгу не отива някъде в немилост или понижение, а на нова отговорна позиция. И той предварително се погрижи, докато я заема, да има под ръка лостове за влияние, както и подготвени места за тези, на които може да разчита.

 

 

"Между другото, стана ясно изтеглянето на ФСВТС (Федералната служба за военно-техническо сътрудничество) от крилото на Министерството на отбраната: структурата, отговаряща за руската отбранителна промишленост и експортни операции, след Шойгу, премина под надзора на Съвета за сигурност и новия му ръководител. Всъщност нищо фундаментално не се е променило: същият човек има лоста.

Въпреки това, чрез Съвета за сигурност може да стане по-лесно да се разрешат някои бюрократични пречки за разчистване на пътя за ФСВТС",— пише военният експерт Михаил Звинчук в своя телеграм канал „Рибар“.

Авторите на аналитичния телеграм канал Avia.pro също са уверени, че оставката на Шойгу от поста министър на отбраната не е наказание.

Но тактически ход, който ще позволи както на него, така и на правоприлагащата агенция да „прекратят огромен брой бизнес връзки и лични взаимоотношения и задължения“ и след това да извършат чистка.

"Сега около Министерството на отбраната има много пари и, както показа случаят с Тимур Иванов, корупцията понякога надхвърля всички разумни граници. Те ще го почистят. И ще има по-малко лични оплаквания. Суровикин ще бъде върнат на украинския фронт",- предлага ресурс.

Блогърът Сергей ЗЕРГУЛИО Колясников смята, че времето за връщането на легендарния „Генерал Армагедон“ на украинския фронт все още не е дошло. Ако изобщо дойде.

"Върховният главнокомандващ, очевидно, смята, че Африка е по-важна от СВО. Той не мисли в настоящия момент, а в бъдещето. И там има цял континент.

Затова пожелаваме на армейския генерал-герой на Русия Сергей Владимирович Суровикин бързо да победи своите „скъпи западни партньори“ в Африка и да се върне у дома. Тук също има война, тук той наистина е необходим",- заключава Колясников.

Във всеки случай вече е очевидно, че в близко бъдеще едва ли някой ще остане без работа и всеки ще намери своето място. Скоро ще видим дали ще има нови кацания и пенсионирания, но този процес едва ли ще има характер на мащабна тенденция.

Ще бъдат взети предвид предишни грешки - нищо повече, това е стилът на работа на президента. Независимо дали на някой му харесва или не. А екипът на новия министър на отбраната ще работи по нов начин, отчитайки реалностите на продължаващата война и геополитическата ситуация в света.

"Ще го обясня с прости думи за тези, които не разбират. Икономистът разбира добре: по-евтино е да се построят хангари за авиацията, отколкото да се загуби; по-евтино е да се прикрепи радиоелектронна война към оборудването, отколкото да се загуби; По-евтино е да поставите кули на корабите, отколкото да ги загубите. Да продължаваме?"— написа телеграм каналът URAL DRONE HUB, показвайки какви промени очаква патриотичната общност от Андрей Белоусов и неговите хора.

"Цариград" попита военния експерт, бивш офицер от разузнаването, полковник в оставка Анатолий Матвийчук какво мисли за бъдещето на екипа на Сергей Шойгу.

Водещ: С какво според вас е свързана преди всичко „рокадата” между Шойгу и Белоусов?

Анатолий Матвийчук: Днес ситуацията е следната: военната икономика влезе в конфликт с общата икономика, защото лъвският пай от сили и средства е насочен към войната.

И мъдростта на президента е в това, че сега имаме нужда от министър на отбраната - икономист, който да следи развитието на цялата икономика на страната заедно с военната икономика и да има разбиране за нуждите на войските от техника и оръжия.

- Но доколкото разбрахме, бившият министър на отбраната ще ръководи военнопромишления комплекс като част от Съвета за сигурност...

Бившият и новият министър на отбраната, разбира се, ще се състезават помежду си, доказвайки необходимостта от този или онзи проект от гледна точка на развитието както на държавата, така и на края на войната.

Тогава ще бъде просто невъзможно да оставим заместниците на бившия министър на предишните им постове.

— От опита на военната служба отбелязвам: командирът си тръгва, друг идва на негово място и сформира екип за себе си. Мисля, че по-голямата част от заместниците на Шойгу ще бъдат прехвърлени на други работни места, може би ще бъдат изпратени в пенсия.

Какво от това?

Промените в Министерството на отбраната са отдавна закъснели. И сега им дойде времето. Сега предстои отговорен, в много отношения решаващ етап от СВО. И нашата Победа ще зависи от ефективността на екипите на бившия министър, но преди всичко на новия.

 

 

 

 

Автор: Вадим Егоров ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа