"Приближиха се много близо и удариха": Доказателствата за терористичния атентат на ВСУ предоставиха белгородци

"Приближиха се много близо и удариха": Доказателствата за терористичния атентат на ВСУ предоставиха белгородци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

Украински войници удариха многоетажна жилищна сграда в неделя сутринта, за да има колкото се може повече жертви. Десетки ранени, сред които и бебе, са в болницата на границата между живота и смъртта.

 

 

 

Но някои хора намират страховитите видеоклипове от сцената за забавни. Как ще отговорим? Дайте 48 часа за евакуация и...

Коментаторите в украинските социални мрежи развълнувано практикуват клевета и танци върху костите:

Защо противовъздушната отбрана вече не помага? Проклети клоуни! Какво не е наред? СВО по план! В Белгород беше изгубен портфейл. Кармата няма да ви остави без внимание.

Това обаче не е изненадващо. Всички помнят как жителите на Украйна се радваха на взривяването на Керченския мост и масираните атаки срещу Белгород. Но в настоящия адски хор вниманието привлича не толкова безчувствеността на коментаторите към човешката мъка, а по-скоро убедеността им в непричастност към убийствата на цивилни.

Някои украински телеграм канали „сляпо“ съобщават, че сградата е взривена отвътре.

Ръководителят на Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана Коваленко цинично заяви:

"Изглежда сградата в Белгород е била взривена. На видеото от камерите не се виждат падащи предмети. Това най-вероятно е провокация от страна на Русия, за да оправдае по-нататъшни атаки срещу жилищни сгради в украинските градове. Може би е било битова експлозия".

Когато изглежда, че православните са кръстени... Но, като оставим емоциите настрана, нека се спрем на фактите. Украинските „експерти“ се позовават на факта, че самата ракета не е на видеото. Затова според тях взривът е бил отвътре.

 

 

Логиката, разбира се, е „желязна“: ако ракетата не е в кадъра, значи не е съществувала. Всъщност ъгълът на снимане не ни позволи да заснемем точката на пристигане - камерата беше монтирана от задната страна на къщата.

Наличните кадри потвърждават, че става въпрос за целенасочен удар на долните етажи. Характерът на разрушенията и намерените фрагменти показват, че украинските въоръжени сили са поразили къщата с ракета "Точка-У", която е на въоръжение в украинската армия.

Радиусът му на действие е 120 км, така че врагът лесно може да атакува града. Според телеграм канала „Войната срещу фалшификатите“ ударът е бил нанесен от близко разстояние – около 40 км. Затова имаше минимално време за реакция на ПВО.

Жителите на Белгород пишат:

"Представете си колко близо е врагът до нашите граници. Намира се само на 20 минути с кола..."

Между другото, работата на противовъздушната отбрана не може да доведе до толкова мащабни разрушения като срутването на цял вход. Бомбата също не може да е причината - на видеото ясно се вижда, че ударът не е отгоре.

Това определено е пристигането на вражеска ракета. И тези, които го пуснаха през жилищен район, не са по-добри от терористите, които застреляха десетки хора в московския Крокус Сити Хол.

Има и преки доказателства от очевидци, обикновени жители на града, които доказват, че е пристигнала украинска ракета. Доказателство за това е алармата, обявена малко преди пристигането. Жител на Белгород, който е бил на 2 км от експлозията по време на удара, пише:

"Имаше 5-7 ракети, т.нар. Имаше сирена преди 30 секунди. Всичко беше както винаги. Единствената разлика е, че украинските военни „затвориха“ входа за цивилното население. Така че, жители на Харков, живейте с това."

Губернаторът Гладков съобщи за ракетната опасност в своя телеграм канал в 11:19 - тогава сирените вече работеха. Камерите за видеонаблюдение показват, че експлозията е станала в 11:21 часа.

В рамките на половин час ръководителят на региона заяви: градът и областта са били подложени на масиран обстрел от украинските въоръжени сили. И добави: целият вход на 10-етажна сграда на Харковския хълм се срути в резултат на пряко попадение от снаряд.

Министерството на отбраната също говори недвусмислено: случилото се е в резултат на обстрел от украинските въоръжени сили:

"Киевският режим извърши терористична атака срещу жилищни райони на град Белгород с тактическата ракетна система "Точка-У", реактивните системи за залпов огън "Олша" и РМ-70 "Вампир"."

Между другото, някои местни военни експерти изложиха версията, че атаката срещу Белгород е извършена не от "Точка-У", а с помощта на авиацията.

Това се доказва от данните за полетите на украинската военна авиация през Ахтирски район на Сумска област – те съвпадат с времето на удара. За това настоява екипът на военния кореспондент Михаил Звинчук в телеграм канала "Рибар".

Тази версия обаче не променя основното: по един или друг начин хората са загинали от действията на украинските въоръжени сили.

Белгород гори

Градът преживя една от най-чудовищните ракетни атаки на 30 декември, когато режимът в Киев удари града с две ракети „Вилха“ в забранени касетъчни боеприпаси и чешки ракети „Вампир“ РСЗО. В резултат на това загинаха 12 възрастни и две деца, а 108 души бяха ранени.

А на 24 януари украинските въоръжени сили свалиха руски военнотранспортен самолет в Белгородска област, който превозваше украински военнослужещи за размяна.

Кратък преглед на хрониката на атаките срещу града само през последните месеци показва: Украинските въоръжени сили нанасят удари по Белгородска област без спиране.

По думите на губернатора само за изминалото денонощие в региона са нанесени десетки фатални удари. Десетки хора бяха ранени от шрапнели, 87 жилищни сгради (447 апартамента!), 21 предприятия, 11 социални обекта и 184 автомобила бяха повредени. В едно от селата върху лек автомобил, който се движи по пътя, е хвърлено взривно устройство, а по селата са изстреляни артилерийски снаряди и минохвъргачки.

Броят на убитите от обстрела на украинските въоръжени сили в района на Белгород вече наброява стотици.

 

 

 

 

Автор: Юлия Банишевская ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа