Русия преминава на езика на ултиматумите: Сдържаният Песков каза съвсем директно

Русия преминава на езика на ултиматумите: Сдържаният Песков каза съвсем директно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

Русия минава на езика на ултиматумите. Този път директно се изказа обикновено сдържаният Дмитрий Песков. Перспективите за преминаване на конфронтацията с Украйна и Запада в ядрен конфликт оцениха на живо Александър Казаков и Алексей Живов.

 

 

Миналата седмица руското министерство на отбраната обяви планове за провеждане на военни маневри за усъвършенстване на уменията за подготовка и използване на нестратегически ядрен арсенал, припомни икономическият наблюдател на Първи руски Юрий Пронко.

Очевидно става дума за тактически ядрени оръжия, възможността за използването им в Украйна неведнъж е била разглеждана от експерти по време на СВО.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече решението за започване на ученията отговор на тревожните изявления на западните страни, които не изключват по-тясно участие на НАТО в конфликта на страната на Киев.

Представителят на Кремъл уточни, че става дума по-специално за френския президент Еманюел Макрон, който по-рано говори за възможно изпращане на части от редовната армия на неговата република в Украйна, и британския външен министър Дейвид Камерън, който позволи на украинските въоръжени сили да нанесат удари с британско оръжие срещу всякакви цели в Русия.

Политологът, бившият съветник на главата на ДНР Александър Казаков и военният доброволец Алексей Живов говориха за нов кръг от ескалация на конфронтацията на живо в Константинопол.

"Засега това са само думи"

Според първия експерт в момента Москва се опитва да сдържи по-нататъшното изостряне на противоречията. В същото време политологът говори по-подробно за заплахите на Запада:

От една страна, думите на Макрон все още са само думи. Думите на Камерън също засега са само думи. Нито една ракета Storm Shadow все още не е прелетяла в така наречената канонична територия на Русия, тоест територията преди 2014 г.

От друга страна, ако реагираме на изявления по този начин – най-суровите през последните десетилетия – това означава, че имаме допълнителна информация, че това не са просто думи.

Събеседникът на „Първи руски“ припомни, че още в първия ден на спецоперацията руският президент Владимир Путин ясно очерта позицията си относно намесата на трети страни в конфликта, като предупреди, че реакцията ще бъде безпрецедентен отговор на Москва.

 

 

А недоизреченото от държавния глава тогава, на 24 февруари 2022 г., най-накрая стана ясно през последните дни. Александър Казаков най-после подреди пъзела:

Въпросът през последните две и повече години беше кога ще пресекат точно тази линия, декларирана, но не определена от нашия върховен главнокомандващ на 24 февруари 2022 г. Сега разбираме къде точно е тази линия.

Това е прякото участие на западни армейски контингенти в конфликта на територията на бивша Украйна. Няма значение поканен или неканен. И второто е използването на западни оръжия, тежки съвременни оръжия с голям обсег, на територията на Русия в границите преди 2014 г.

Лондон печели от голяма европейска война

На свой ред Алексей Живов посочи, че британското оръжие вече се използва усилено от противника в зоната на бойните действия. Според него назрява „голяма европейска война“:

Ако с французите всичко е повече или по-малко ясно - те най-вероятно ще отскочат от тази история, тогава как ще се държи Великобритания, като се има предвид нейната много агресивна политика към Русия, е голям въпрос.

Трябва да разберем състоянието, в което се намира Великобритания сега – преди дефолт. Това е много важен момент. Великобритания е фалирала. Преди много време. И голяма европейска война е от полза за нея.

Нанасяйки поражение на Русия, дори само за имиджови цели, британските лидери ще могат да спечелят политически точки и да отвлекат вниманието на населението от вътрешните проблеми.

Но основното за Лондон е, че военните действия в крайна сметка не го засягат пряко. Русия обаче може да обуздае Великобритания с „лек шамар“, убеден е военният доброволец.

"Моля, имайте предвид, че Великобритания никога не е била сериозно засегната от война. Максимум - бомбардировка. Лондон си проправя път през целия 20-ти век, като първо убеждава кайзера да атакува Руската империя чрез определени манипулации, а след това убеждава Хитлер да атакува Съветския съюз, вместо да стрие на прах самата Великобритания.

И сега, очевидно, те също очакват да изтъкат военните заплахи на своя остров. Но мисля, че този път няма да стане. Британците надценяват сегашното си значение в света, сериозно го надценяват. В такива случаи обикновено следва лек шамар, който поставя хората на мястото им",– подчерта събеседникът.

Той също така отбеляза, че на фона на изостряне на противоречията със Запада, посланиците на Великобритания и Франция Найджъл Кейси и Пиер Леви са били поканени на разговор в руското външно министерство. Разговорите с всеки от тях отнеха не повече от 40 минути.

Алексей Живов обясни защо са извикани представители на дипломатически мисии във Външно министерство. Според него Москва е поставила ултиматум на Лондон и Париж:

И двамата посланици влязоха във външното министерство и си тръгнаха след около 30 минути. Това е ултимативният ефект. Тоест там им поставиха ултиматум и ги изгониха. Никой не е говорил с тях там, те не са обсъждали нищо.

Дойдоха, казаха им: вижте, това и това ще направите – това и това ще получите. Това е, точка. И двамата, забележете, както се вижда от физиономиите им, те напуснаха сградата на отдела в много унило състояние...

Чу ли какво каза Песков?

Военният доброволец освен това призова да не се преувеличава сериозността на ядрената заплаха. Той подчерта, че е обявено учение за тестване на използването само на тактически ядрени оръжия:

Има два вида: тактически и стратегически ядрени оръжия. Стратегически - това са крилати ракети с ядрени бойни глави, това са ракети с морско, въздушно и наземно базиране като Искандер, Циркон, Калибър, Х-59 и др.

На този етап говорим само за тестване на тактически арсенал, тоест по-малко мощен, който теоретично може да се използва на територията на Украйна или в близост.

"Например в Полша, където сега се сглобяват нови оръжия за режима в Киев, през които се транспортират доставки в големи количества",– обясни експертът.

Разбира се, говорим за хипотетично приложение, но въпросът за прехода на конфронтацията към ядрен конфликт вече беше повдиган няколко пъти през последните почти две години и половина, но всеки път постепенно изчезваше от основните информационен дневен ред.

"Чухте какво каза Песков, нали? Обикновено резервираният Песков, от когото никога не можеш да изтръгнеш излишна дума, според мен каза директно и съвсем ясно: има нова неочаквана значима ескалация, ние ще се отнесем към нея с най-голяма сериозност.

Тези думи означават, че наистина тече много интензивна работа, дипломатическа и международна, която, за съжаление, постепенно започва да се превръща в езика на ултиматумите. Вече ги виждаме по отношение на вражески страни за нас, за Франция и Англия.

Сега не мога да ви кажа в какво ще се окажат тези ултиматуми. Но със сигурност знам, че те няма да преговарят с издирвания президент на Украйна.

Сега той е престъпник. И винаги е било възможно да се преговаря с инфантилни западни политици, дори и в най-трудните периоди",– завърши Живов.

 

 

 

Източник: ТАСС ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа