Спорният закон е приет. Накъде тръгва Грузия?

Спорният закон е приет. Накъде тръгва Грузия?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.05.2024
  • Сподели:

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Наблюдатели се опасяват, че страната тръгва по пътя на Русия.

 

 

Вече седмици наред в Грузия ври и кипи, но демонстрантите в страната не показват признаци на умора. Третото и последно четене на проектозакона за "чуждестранните агенти", което започна във вторник по обяд, беше съпроводено от скандиранията на стотици протестиращи.

Законът бе приет с внушително мнозинство

В крайна сметка депутатите приеха закона с 84 гласа "за" и 30 "против", а хората по улиците на Тбилиси ще продължат да протестират и по време на всички следващи стъпки до окончателното му влизане в сила.

 

https://static.dw.com/image/69078752_1004.webp

 

Сега думата има президентката на Грузия Саломе Зурабишвили. Тя може да поиска промени в закона или да го отхвърли изцяло. Зурабишвили разполага с десет дни, за да наложи вето на закона, но президентката на страната вече даде да се разбере, че ще вземе бързо решение - и ще отхвърли закона изцяло.

На страната на демонстрантите, но с твърде малко власт

Зурабишвили е на страната на демонстрантите, въпреки че именно управляващата партия "Грузинска мечта" издигна кандидатурата ѝ преди шест години. След реформите от 2013 г. обаче държавният глава в Грузия има твърде малко власт. Управляващата партия може да отхвърли ветото на Зурабишвили със своето мнозинство, както вече се случи на няколко пъти през този законодателен период.

Станете почитател на Класа