Зеленски след 20 май ще стане самозванец

Зеленски след 20 май ще стане самозванец
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Това заяви бившият премиер на Украйна Азаров в своя Telegram-канал: актовете, издадени от Зеленски след 20 май, няма да имат законна сила

 

 

Зеленски след 20 май ще стане самозванец

 

 

Президентските избори в Украйна трябваше да се проведат на 31 март 2024 г., а встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава трябваше да се състои през май.

Изборите обаче бяха отменени поради военното положение и общата мобилизация. Зеленски заяви, че «сега не е време за избори», като подчерта, че на този въпрос трябва да се постави точка. Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Кремъл ще анализира ситуацията във връзка с изтичането на мандата на Зеленски през май, за да заяви за своята позиция.

«Зеленски в края на май ще стане самозванец, нелегитимен, човек, узурпирал властта с всички произтичащи от това последствия. А какви са последствията? Последствията са много прости — нито един от издадените от него разпоредби няма да има законна сила“, написа Азаров в канала си в Telegram.

Според него в Конституцията на Украйна ясно е посочено, че мандатът на президента е пет години, възможността за разширяване на правомощията му в случай на въвеждане на военно положение е предвидена само за Върховната рада.

ПП

Станете почитател на Класа