Разследване: руски агенти стоят зад нападенията с микровълни

Разследване: руски агенти стоят зад нападенията с микровълни
  • Публикация:  Александър Андреев (редактор)
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Силно главоболие, гадене, световъртеж: американски дипломати и шпиони са ставали жертва на мистериозни атаки с оръжие с микровълни. Международно разследване показва, че може да са замесени руските тайни служби.

 

 

 

29155 е руско шпионско подразделение с печална известност, което според германското списание „Шпигел" се занимава със саботажи и убийства и носи отговорност включително за взривовете във военни складове в България. Според информация на Руската редакция на ДВ служители на това подразделение, което се числи към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия (бившето ГРУ) навярно са използвали срещу американски дипломати тайно оръжие, което предизвиква така наречения „Хавански синдром". До такива изводи стигат разследващи журналисти от „Шпигел", телевизия СиБиЕс Нюз и "Инсайдър", които години наред работят по темата. Синдромът е известен с това име, понеже за пръв път привлече внимание именно в посолството на САЩ в Куба.

 

https://static.dw.com/image/65456528_1004.webp

 

Централата на ГРУ в МоскваСнимка: Pavel Golovkin/dpa/picture alliance

 

Журналистите са съпоставили информациите за пътуванията на агенти на руското военно разузнаване в чужбина и са установили съвпадения по време и място с проявленията на „Хаванския синдром". Придвижванията на такива агенти из Европа през 2014 година съвпадат например със серия от странни атаки срещу сътрудници на американското консулство във Франкфурт на Майн. През 2016-2017 година американски дипломати многократно съобщават за странни здравословни проблеми – а точно по това време там са пристигнали група агенти от 29155. През 2021 година такива агенти е имало и в Грузия, където съпругата на американски дипломат, която по-късно на снимка разпознава един от агентите, също преживява тежка здравословна криза. За още едно такова разпознаване на руски агент по снимки се съобщава и от Франкфурт на Майн. „Странни съвпадения" от същия вид са регистрирани още в Белград и в Ханой, се посочва в журналистическото разследване

.

150 случая на нападения с акустично оръжие

Какво точно се случва със здравето на хората? Един бивш агент на ЦРУ разказва пред „Шпигел", че инцидентът с предполагаемо акустично оръжие го изпратил в пенсия по болест, но и до днес имал симптоми. Списанието изброява оплакванията и на други засегнати: шум и увеличено налягане в ушите, болки, усещане за вибрации и напрежение в главата. Други оплаквания са за бучене в ушите, нарушено зрение, световъртеж и когнитивни проблеми. „Шпигел" споменава няколко случая: „В Гуанджоу в Китай жертва станаха американският дипломат Марк Ленци и семейството му. В хотел в Шанхай пострада служител на Министерството на търговията на САЩ, в Белград пък – агентка на ЦРУ, която точно в онзи момент кърмела бебето си." Оплаквания са постъпили от 1500 потенциално пострадали, но според правителствени кръгове във Вашингтон само 150 случая отговарят на описанието на „Хаванския синдром". Марк Ленци, впрочем, е получил правителствено обезщетение от над един милион долара.

 

За първи път т.нар. "Хавански синдром" е регистриран в посолството на САЩ в кубинската сторлица

 

Американското посолство в ХаванаСнимка: Desmond Boylan/AP Photo/picture alliance

 

„Шпигел" и другите медии, участващи в разследването, твърдят, че в изброените случаи може би е било използвано микровълново оръжие. Разследващите журналисти са се добрали и до електронно писмо на един от ключовите участници в групата, Иван Терентиев, в което се потвърждава проучването на „потенциалните възможности на едно несмъртоносно акустично оръжие при воденето на градски военни действия".

Германското списание смята, че първото покушение е извършено не в Хавана, а във Франкфурт на Майн на 25 септември 2014 година. И добавя за агентите на 29155: „Групата навярно носи отговорност включително за покушението с отрова срещу руския агент Сергей Скрипал във Великобритания и за саботажите срещу складове с боеприпаси в България и Чехия. Агентите от подразделение 29155 са изпълнители на груби поръчки, те са обучени за провеждането на деликатни операции в чужбина. Според оценката на западни служби за сигурност те вече от години водят подмолна война в Европа, като често пъти пътуват с обикновена туристическа виза и използват фалшиви самоличности. Целта им: да отслабят Запада." Списанието добавя, че петимата от 29155, заподозрени за покушението във Франкфурт, по-късно в България са обвинени заради отравянето на един оръжеен производител – шест месеца след случилото се в германския град.

Нападения с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни

Разследващите журналисти цитират оценката на професор Дейвид А. Рилман от Станфордския университет, който твърди, че e преглеждал част от пострадалите. Според него едно измежду няколкото релевантни обяснение е "нападение с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни". А според доклад на американски тайни служби от 2022 година, по който е работил и професорът, възможни били три варианти за въздействие: чрез термоакустични ефекти, чрез силни електромагнитни полета или пък чрез определени фреквенции, които нарушават токовете в мозъка.

Засега правителството на САЩ коментира въздържано резултатите от журналистическото разследване: ефектите и евентуалните причини щели да бъдат разследвани приоритетно и с участието на различни ресори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче днес отхвърли подозренията на екипа разследващи журналисти с аргумента, че няма никакви доказателства за твърденията на журналистите. Те от своя страна призовават властите в САЩ да обърнат сериозно внимание на косвените улики, че руското военно разузнаване е замесено в използването на акустично оръжие.

Станете почитател на Класа