Решителна победа за опозицията на изборите в Турция

Решителна победа за опозицията на изборите в Турция
  • Публикация:  Александър Детев редактор
  • Дата:  
    02.04.2024
  • Сподели:

Опозицията в Турция надделя във всички големи градове в страната, съобщават местни медии. За Ердоган най-болезнена е загубата в родния му Истанбул, където Екрем Имамоглу бе преизбран.Кметът на Истанбул, опозиционерът Екрем Имамоглу, бе преизбран.

 

 

 

И това не беше единственият успех в нощта на местните избори за основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). Тя постигна победи в столицата Анкара и третия по големина град в Турция Измир.

 

Екрем Имамоглу печели втори мандат като кмет на Истанбул

 

Екрем Имамоглу печели втори мандат като кмет на ИстанбулСнимка: Emrah Gurel/AP Photo/picture alliance

 

РНП води в 36 от 81 провинции

Според неофициалните предварителни резултати, съобщени от държавната информационна агенция "Анадолу", РНП е надделяла в най-много турски провинции, включително в петте най-големи града. Сред тях са също Бурса и Анталия. Това е голям удар срещу Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Но най-съкрушителната загуба е тази в Инстанбул, откъдето Ердоган е родом и където политическата му кариера започва, когато става кмет на града през 1994 година. "За съжаление, не успяхме да постигнем резултата, който желаехме и на който се надявахме", каза Ердоган.

 

Ердоган говори пред симпатизанти

 

Ердоган участва активно в кампанията, но не успя да осигури победа на партията сиСнимка: Emin Sansar/Anadolu/picture alliance

 

"Тази вечер 16 милиона истанбулчани изпратиха послание както на нашите съперници, така и на президента", заяви късно в неделя пред свои поддръжници досегашният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, който бе преизбран с близо 50% от гласовете. Съперникът му от ПСР Мурат Курум получава около 40 на сто. "Благодаря ви, Истанбул", написа Имамоглу в Х. Кметът на Анкара Мансур Яваш пък води пред своя опонент с 25% разлика.

Над 61 милиона души имат право на глас в Турция, а според данните на "Анадолу" избирателната активност на вота вчера е била 76%.

Станете почитател на Класа