Русия нанесе въздушни удари в Днипро и Харков, ето какви са последствията

Русия нанесе въздушни удари в Днипро и Харков, ето какви са последствията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

Русия предприе снощи въздушна атака срещу град Днипро в Централна Украйна. Топлоелектрическа централа понесе щети и спря работа.

 

 

По Днипро бе изстреляна ракета, а четири групи дронове се приближиха към града от юг, изток и север, информира Ройтерс, като се позова на украинските военновъздушни сили.

Тревогата вече е отменена.

Кметът Борис Филатов обаче съобщи за поразена инфраструктура, без да даде подробности.

Топлоелектрическа централа е понесла сериозни щети и в резултат е спряла работа, обяви компанията оператор ДТЕК, цитирана от УНИАН.

Украински медии съобщиха за няколко поредици експлозии и избухнал пожар в Днипро. Заради прекъсване на електрозахранването по места помпена станция също е спряла работа и в резултат водоснабдяването на някои райони на града е спряно.

Същевременно, в резултат на руски атаки срещу резервоарите на предприятие в Немишлянския район на Харков в екосистемата са изтекли нефтопродукти, съобщава Харковската областна военна администрация.

По предварителни данни в околната среда са изпуснати около 3 хиляди тона продукти. Служители на Държавната инспекция по околна среда са взели проби от водата на девет обекта в Харков и региона, а именно в река Уда.

Пробите са изпратени за бързо изследване, което трябва да установи степента на замърсяване и наличието на вредни вещества.

Експертите вече са разработили алгоритъм от действия за предотвратяване на движението на вредни вещества по реката, която се влива в Северски Донец - определено е място, където ще се използват бариери на пристанищната инфраструктура, а водните ресурси ще бъдат дезинфекцирани с помощта на сорбент.

Отбелязва се, че според резултатите от предварителните проучвания нефтопродуктите не са попаднали в източниците на питейна вода.

 

Станете почитател на Класа