Forbes: Украйна хвърля една от най-добрите си бригади, за да удържи фронта в Авдеевка

Forbes: Украйна хвърля една от най-добрите си бригади, за да удържи фронта в Авдеевка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

 

Изданието коментира, че подобна стъпка от страна на украинското военно командване не е очевидна, тъй като "с решението си да останат и да се бият украинските войски поемат огромен риск“

 

 

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) планират да използват една от най-добрите бригади за задържане на фронтовата линия в Авдеевка, пише Forbes. 3-та щурмова бригада. Единствената украинска сухопътна бойна бригада, за която знаем със сигурност, беше в резерв в Източна Украйна от миналата седмица.

Изданието коментира, че подобна стъпка от страна на украинското военно командване не е очевидна, тъй като "с решението си да останат и да се бият украинските войски поемат огромен риск“.

След четири месеца тежки боеве руските войски от 2-ра и 41-ва общовойскови армии най-накрая пробиха Авдeевка – ключова украинска крепост само на десет километра северозападно от окупирания от Русия Донецк – по-рано този месец и се приближиха на няколкостотин метра от главния път от който украинският гарнизон, съсредоточен върху 110-та механизирана бригада, получава доставки в града.

От Forbes смятат, че смяната на Валери Залужни с Александър Сирски като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна може да сигнализира за намерението на украинския президент Володимир Зеленски да се бие за Авдеевка "дори и на висока цена“. Сирски, за разлика от Залужни, има репутация на командир, който е готов да приеме тежки загуби в битки.

Германският експерт по сигурността и политически съветник Нико Ланге смята, че ситуацията за украинските въоръжени сили в района на Авдеевка става все по-мрачна поради недостиг на артилерийски боеприпаси.

На 2 февруари Залужни, който тогава беше главнокомандващ на въоръжените сили, докладва на Зеленски за трудната ситуация край Авдeевка. По време на конфликта в Донбас той беше превърнат от украинските войски в един от основните укрепени райони. В края на декември 2023 г. Залужни каза, че украинските въоръжени сили могат да напуснат този град след два-три месеца.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа