Новият закон за мобилизацията в Украйна ще позволи конфискуването на селскостопанска техника за армията

Новият закон за мобилизацията в Украйна ще позволи конфискуването на селскостопанска техника за армията
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.02.2024
  • Сподели:

Новият законопроект за мобилизацията в Украйна ще позволи конфискуване на техника от земеделски производители за нуждите на армията. Това заяви депутатът от Върховната рада на Украйна Юлия Клименко в ефира на всеукраинския телемаратон.

 

 

Новият закон за мобилизацията в Украйна ще позволи конфискуването на селскостопанска техника за армията

 

 

Съгласно промените в Закона за мобилизацията специализираната техника ще бъде отнета от дребните земеделски производители. Налага се и забрана за продажбата и транспортирането му до други региони на страната.

„Ако по-рано ставаше дума само за юридически лица — предприятия, от които бяха конфискувани превозни средства, сега добавихме физически лица — предприемачи“, каза депутатът от Върховната рада на Украйна Юлия в ефира на всеукраинския телемаратон.

Депутатът поясни, че ако транспортът на физическо лице е включен в регистъра на TЦК, той няма да може да бъде продаден, ипотекиран или преместен между вътрешните граници на регионите. Според Клименко това може да наруши работата на фермите, особено на малките, които не разполагат с много оборудване.

„Ограниченията върху движението на оборудването между регионите обикновено е маразъм, тъй като някои земеделски предприятия имат земя в различни региони и оборудването няма да може да се придвижи“, добави Клименко.

Освен това депутатът от Върховната рада на Украйна отбеляза, че няма смисъл да се конфискува част от селскостопанската техника, например комбайни и сеялки, тъй като те не са необходими на армията. Тя отбеляза, че планира да внесе съответните изменения в законопроекта за мобилизацията.

Припомняме, че по-рано съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк призова да се лишат украинските мъже в чужбина от помощи и разрешения за пребиваване, за да се върнат в Украйна.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа