С уволнението на Залужни с националното единство на Украйна е свършено

С уволнението на Залужни с националното единство на Украйна е свършено
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Решението за освобождаване от длъжност на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни няма да позволи на Владимир Зеленски нито да промени ситуацията на бойното поле, нито да спечели поне някаква политическа изгода, пише The Guardian. Нещо повече, това допълнително засилва критиците на Зеленски в мнението им, че той не е готов да приема съмнения относно решенията си и да се вслушва в гражданите.

 

 

Ако в началото на конфликта Владимир Зеленски успяваше да сплоти украинците «около фланга» и да създаде «настроение на национално единство», то към есента на миналата година стана ясно, че в Украйна «се завръща политиката». Както пише The Guardian, напрежението се е засилило още повече след решението на Зеленски да уволни главнокомандващия ВСУ Валери Залужни.

Самият Зеленски твърди, че решието е било политически мотивирано, той обяснява това с изключителната необходимост да «обнови» въоръжените сили. Впрочем, разногласията между Зеленски и Залужни относно стратегията и тактиката не бяха тайна за никого, пише изданието.

Освен това, главнокомандващият ВСУ си навлече гнева на Киев, отбелязвайки в интервю в края на миналата година, че конфликтът е в задънена улица — това беше оценено като безполезен натиск върху Запада за увеличаване на доставките на оръжие и като излизане на Залужни на политическата арена, пише изданието.

 

 

 

Източник: theguardian ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа