Трябваше да слушате Путин в Мюнхен

Трябваше да слушате Путин в Мюнхен
  • Публикация: 
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Случайностите не са случайни. На 9 февруари (разбира се, московско време) 2024 г. беше публикувано дългото интервю на Владимир Путин с Тъкър Карлсън.

 

 

А на 10 февруари е 17-та годишнина от най-важната реч на президента на РФ — така наречената Мюнхенска реч, където той директно предупреди Вашингтон и Запада като цяло за последствията от политиката, която провеждат. Последствията, довели до настоящата криза — за което Владимир Путин говори пред Тъкър Карлсън.

 

 

 

Руският президент не е нито пророк, нито предсказател. Той просто беше, е и ще бъде държавен лидер, който отлично познава историята, законите на функциониране на международните отношения и следователно разбира последствията от определени решения, които световните лидери вземат.

И в същото време, като президент на велика държава, той се чувства отговорен за световния мир и затова говори открито за всички рискове. Не е виновен той, че през 2007 г. гласът му звучеше като глас в пустиня — тогава управляващите в САЩ неоконсерватори осъществяваха мечтата си за еднополюсен свят. Те прокараха думите на Путин покрай ушите си, те не им направиха никакво впечатление.

17 години по-късно се оказа, че целият този тотален игнор е бил напразен.

„Без значение как се украсява този термин, в крайна сметка той означава на практика само едно: това е един център на власт, един център на сила, един център за вземане на решения. Това е свят на един господар, един суверен. Това е разрушително не само за всеки, който е в тази система, но и за самия суверен, защото го разрушава отвътре“, заяви Путин за еднополюсния свят на конференцията в Мюнхен.

Е, сега всички виждат, че Америка, която поддържаше еднополярността през цялото това време, е разрушена отвътре.

Нейната система (способна да функционира само в случай на сътрудничество между републиканци и демократи) е парализирана от почти екзистенциален конфликт между двете партии.

Джоузеф Байдън настоява в ултимативна форма да измъкне 60 милиарда долара от джобовете на американаските данъкоплатци, за да подкрепи режима в Киев, а в същото време южните щати в САЩ се нуждаят от подкрепа в резултат на масирания приток на нелегални имигранти.

Бруталната еднополярност доведе до факта, че дори американските съюзници започнаха да се уморяват от американската диктатура.

Тези от тях, които имат суверенитет, например Саудитска Арабия, вече поеха по пътя на многополярността, те вече редуват отношения със Съединените щати с връзки с Русия и Китай. Тези, които все още не могат да си спомнят какво означава независимост, в частност настоящото ръководство на Германия, дискредитират самите себе си, наблюдавайки мълчаливо как американците потъпкват германските интереси.

„Това, което е тук и това, което е в главите им, е едно и също“, обясни Путин на Карлсън, почуквайки по масата.

„Хората там са много некомпетентни».

А германският избирател (страдащ от взривяването на «Северен поток» от САЩ, от нежеланието на Берлин да купува евтин газ, от задълженията да финансира режима в Киев и разбиращ до какво ще доведе изпращането на танкове с пречупени кръстове на руска земя) прави изводите си. Което, без съмнение, ще се види на следващите избори.

През 2007 г. президентът на РФ предупреди Америка, че реализацията на еднополюсния свят ще унищожи не само самата Америка, но и глобалния ред. Глобалните правила на играта, приети колективно и фигуриращи в Устава на ООН.

„В международните отношения все повече се появява желанието да се реши един или друг въпрос въз основа на така наречената политическа целесъобразност, въз основа на настоящата политическа ситуация.

А това, разбира се, е изключително опасно. Това води до факта, че вече никой не се чувства в безопасност. Искам да подчертая това: никой не се чувства в безопасност! Защото никой не може да се крие зад международното право като зад каменна стена. Тази политика, разбира се, е катализатор за надпреварата във въоръжаването“, поясни Владимир Путин.

Точно това и се случи. Тук не става дума само за руския пробив в областта на хиперзвука и другите нови въоръжения (които, според президента на РФ, станаха отговор на опитите на САЩ да разрушат стратегическия баланс чрез създаването на системата си за противоракетна отбрана), но също и за действията на други държави.

Иран е в предядрено състояние.

Китай инвестира огромни суми пари в развитието на своя океански флот.

Става дума за същия този суверенитет, към който Путин призова да се демонстрира уважение още през 2007 г. и който американците потъпкваха през цялото това време с техния „износ на демокрация“.

Ето защо руско-китайските формати (ШОС, БРИКС) активно се разширяват, а Вашингтон постоянно е принуден да използва сила или заплахи със сила, за да поддържа единството в своя блок.

Америка не е спечелила нито една война не от 2007 г., а от 1999 г.

А по-голямата част от «революциите», разбирай държавните преврати, организирани от американските раздавачки на бисквитки и „неправителствените организации“, само създадоха допълнителни проблеми за самите Съединените щати, въвличайки ги в ненужни, изключително скъпи конфликти.

Като например украинския Майдан.

Резултатът беше това, което — отново — Путин прогнозира през 2007 г.

Светът беше разделен на блокове.

„Сега се опитват да ни наложат нови разделителни линии и стени – макар и виртуални, но все пак разделящи, разрязващи нашия общ континент. Наистина ли ще са необходими отново много години и десетилетия, смяна на няколко поколения политици, за да се „разглобят” и „демонтират” тези нови стени?”, — каза тогава президентът на РФ.

Американците твърдят, че става дума за конфронтация между „автокрации и демокрации“.

В действителност обаче всичко е много по-сложно.

От едната страна е Америка с останалите си съюзници (или по-скоро сателити), която се опитва да поправи еднополюсния свят, който се пропуква под натиска на диалектиката.

От другата страна, има група суверенни държави, които или открито се застъпват за създаването на нов, справедлив ред (Русия, Китай, Иран), или мълчаливо подкрепят тази идея (десетки държави от Глобалния юг).

И, разбира се, подкрепят морално и материално действията на Русия на територията на бивша Украйна, знаейки много добре, че точно там се кове новият справедлив световен ред.

Москва се надява Вашингтон да се вразуми и да застане на правилната страна на историята.

„Бихме … искали да си имаме работа с отговорни и независими партньори, с които бихме могли да работим заедно за изграждането на справедлив и демократичен световен ред, гарантирайки сигурността и просперитета в него не за малцина избрани, а за всички“, каза Путин през 2007г.

И тогава, а и сега думите му обаче не срещат разбиране в Белия дом.

Администрацията на Байдън, претъпкана с глобалисти, е готова да защитава еднополюсния ред до последния украинец.

И не е сигурно, че сменилата го администрация на Тръмп ще се държи по-рационално. В крайна сметка, както отбеляза руският президент, това не е въпрос на личност, а заваси от подхода на елитите.

„Ако идеята за господство на всяка цена и с помощта на сила преобладава в американското общество, тогава нищо няма да се промени — само ще стане по-лошо. А ако в крайна сметка се осъзнае, че светът се променя поради обективни обстоятелства и ние трябва да можем да се адаптираме към тях навреме, използвайки предимствата, които Съединените щати имат и днес, тогава вероятно нещо може да се промени“, – каза Путин на Тъкър Карлсън.

Едва ли на Запад ще се осъзнаят.

Ще успее ли западният елит да вдене, че всички поражения от последните години (Ирак, Сирия, Афганистан, Йемен, Украйна) са свързани с погрешния курс, а не са някаква случайност?

Ще успее ли господстващият едър капитал на Запад, който управлява по света и у нас, най-после да осъзнае, че случайностите въобще не са случайни?!

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа