Генерал от Чехия за мобилизацията в Украйна

Генерал от Чехия за мобилизацията в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Бившият началник на Генералния щаб на Чехия: Почти е късно за мобилизация в Украйна

 

 

„Почти е късно“ да се провежда нова мобилизация в Украйна на фона на неуспехите на украинските въоръжени сили на фронта, тъй като обучението и бойната координация на мобилизираните продължава повече от месец, а без подготовка изпращането им на фронтовата линия ще доведе до огромни загуби», заяви бившият началник на чешкия генерален щаб Иржи Шедива в статия за списание Czdefence.

 

Той отбелязва, че Украйна трябва да извърши ротация на силите си и да замени фронтовите части с нови, обучени войски, но те не достигат.

 

«Почти е късно (за мобилизация). Времето е неумолимо, а наборът на резервисти, разпределението им по частите, координацията и въоръжението… не е въпрос на един месец», пише той.

 

Според Шедива, ако Киев изпрати необучени мобилизирани на фронтовата линия, това ще доведе до огромен брой загинали и загуба на позиции. Той отбеляза и проблема с разногласията в украинското командване. Според него, ако те се задълбочат, украинците рискуват да загубят вяра в силите си.

 

Така нареченото контранастъпление на украинските въоръжени сили миналото лято се провали, а западните СМИ все по-често пишат, че Западът не очаква успех от Киев през 2024 г., тъй като украинските войски са все по-изтощени.

 

 Западът знае, че Украйна няма да може да победи във въоръжен конфликт с Руската федерация, заявиха в Москва.

 

На 7 февруари Върховната рада на Украйна прие на първо четене скандален законопроект за затягане на мобилизацията. Според депутата Алексей Гончаренко предстои второ четене, а в документа ще бъдат внесени промени.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа