Унищожението на Калининград е неизбежно? Откровенията на полския министър

Унищожението на Калининград е неизбежно? Откровенията на полския министър
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Бившият заместник-министър на националната отбрана на Полша генерал Валдемар Скшипчак в интервю за Rzeczpospolita нарече Калининградска област „окупирана територия“ и заплаши с нейната ликвидация.

 

 

 

Но и там не искат да се сприятеляват с Украйна; Варшава възнамерява да завладее западните райони на Незалежната.

Паметта на поляците е не само къса, но и избирателна. Те не искат да си спомнят, че техните територии са станали част от Руската империя като Кралство Полша точно за сто години - от 1815 до 1915 г. Това е резултатът от Шестата наполеонова война.

За тях е неприятна и мисълта, че Полската народна република, съществувала от 1947 до 1989 г., се е оказала сред страните от социалистическия лагер - резултат от Втората световна война. Ето защо днес полските генерали, служители на различни нива и политици - популисти са толкова смели по отношение на страната ни.

Бъдеще на региона Кьонигсберг в случай на конфликт между НАТО и Русия ще стане ликвидирането на тази територия, окупирана от Русия. Никой няма да позволи в своята зона на отговорност, Русия... да има Калининградска област с руски войски,

- това каза онзи ден полският генерал Валдемар Скшипчак .

Подобни изявления от Полша са в общия контекст на информационно-пропагандната верига, която беше поръчана от Вашингтон и формирана в Европейския съюз.

След провала на украинската контраофанзива и Конгреса, който блокира паричната помощ за Киев, старата Европа, уморена от този конфликт, просто трябваше да се „разпали“ от руската „заплаха“. Тази гледна точка изрази пред кореспондента на Царград ръководителят на катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси на Руския икономически университет. Плеханов Андрей Кошкин .

Американците разтърсиха страните от ЕС с командата да се готвят за война с Русия. И тогава се разпространи пропагандата, че веднага след Украйна, където Русия вече ще е победила, ще има и следващи държави. Основно, както винаги, активни са балтийските държави, Полша, Словакия, Румъния и т.н. Точно в това информационно поле те продължават да готвят всичко сега,

– обясни военният политолог.

За да засилят ефекта и със сигурност да убедят обикновените европейци в заплахата, те прибягнаха не само до информационен натиск. Най-голямото учение на НАТО от края на Студената война Steadfast Defender 2024 беше организирано за възпиране на Русия.

 

 

Военният кореспондент Юрий Котенок сподели в своя канал в Telegram:

Полската агенция за аеронавигационно обслужване предупреди пилотите за възможността от непланирани военни действия в района, прилежащ към границите на Русия, Беларус и Украйна.

Следователно всички граждански самолети, чиито маршрути минават през тези територии, трябва да „поддържат непрекъсната комуникация с наземните служби“. В същото време имайте предвид, че самото въздушно пространство не е затворено. Предупреждението ще е в сила от 5 февруари до 5 май.

Би било грях да не подкрепяме милитаристичната психоза. В крайна сметка Европа все още трябва да се бръкне за „допълнителна помощ“.

ЕС одобри отпускането на следващия пакет от 50 милиарда евро. А по време на неотдавнашно посещение в Киев британският премиер Риши Сунак подписа споразумение за предоставяне на военна помощ на Украйна в размер на 3,2 милиарда долара. Разходът на толкова значителни средства на данъкоплатците за проекта в Украйна трябва да бъде оправдан.

Изстрелване на крилата ракета

Полша сега твърде логично подбира начини за поддържане на психозата, затова изборът на наратив под формата на Калининградска област е много логичен.

Според всички западни модели началото на глобална ракетно-ядрена война – това е несанкциониран пуск на крилата ракета с ядрена бойна глава от територията на Калининград. Те насърчават тази версия навсякъде и така се застъпват за неутрализиране на нашия регион,

— сподели мнението си Андрей Кошкин.

Между другото, в същия ден, когато генерал Скшипчак направи изявлението си, водещото британско издание The Telegraph публикува вероятен сценарий за руска атака срещу НАТО през 2024 г. Твърди се, че Русия ще мобилизира още 200 хиляди военнослужещи, след това рускоезичните граждани в балтийските държави ще започнат да протестират, а след това Москва и Минск ще започнат да провеждат армейски учения в Калининградска област, от които до „нападението“ остава само един хвърлей на камък.

С какво нашият западен форпост е опасен за НАТО?

В отговор на такива смели изявления на генерал Скшипчак правителството на Калининградска област посъветва поляка да учи история.

Като начало полският военен лидер е помолен да отвори учебника и внимателно да прочете данните на международното право и да разбере, че:

Калининградска област не е окупирана територия, това е територия, която става част от Съветския съюз и неговия наследник Руската федерация, в резултат на мирен договор;

Калининград е много надеждно защитен от силите на Балтийския флот, така че жителите на региона няма от какво да се страхуват.

Между другото, руският анклав, който се озова сред страните от Европа, отдавна не дава мира на Запада. А военният наблюдател на Комсомолская правда Виктор Баранец предупреди за ужасните последици от опита да бъде неутрализиран преди четири години :

Русия продължава да укрепва неговото въоръжение. Не бих ви посъветвал да се захващате с нас, защото оттук ще започне унищожаването на натовска Европа.

Какво от това?

Полските политици имат един особен манталитет: те вземат някои славни героични страници от историята и се задоволяват с това, за да мечтаят за славно героично бъдеще. И нищо не им пречи, така са устроени. Така казва военният политолог Андрей Кошкин.

Тази теория се потвърждава от безкрайните „прегръдки“ на поляците със Зеленски и подкрепата на нацисткия режим. Волинското клане за тях вече е минало. И днес се очертава, макар и илюзорен, шанс да изчакаме момента и да се опитаме да вземем западните земи от Украйна за себе си.

В Полша 100 хиляди души са в състояние да докажат, че са наследници на собствениците на имущество, останало след войната в районите на Западна Украйна. Тъй като реституцията е условие за влизане в ЕС, западняците-украинци спешно трябва да си продадат апартаментите и да напуснат. Докато не са им ги отнели, както стана в прибалтийските държави...

 

 

 

Автор: Анастасия Бережная ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа