Затворникът, който може да преобърне войната в Близкия изток

Затворникът, който може да преобърне войната в Близкия изток
  • Публикация:  Дженифър Холайс DW
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Той е най-известният палестински затворник - Маруан Баргути. За някои е национален герой, за други терорист с кръв по ръцете. Смята се, че неговото освобождаване би допринесло за прекратяването на огъня в Близкия изток.

 

 

Засега няма индикации, че освобождаването на най-известния палестински затворник Маруан Баргути може да стане част от сделката за започване на преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас. Но неговото име  вече фигурира в списъка с искания на Хамас.

Палестинският политик, който днес е на 64 години, е смятан за един от лидерите на първата интифада от 1987-а до 1993-а година. Израел е на мнението, че той е изиграл водеща роля и във втората интифада - от септември 2000-а до февруари 2005-а. През 2004-а година Баргути получи пет доживотни присъди за убийството на петима души, както и още 40 години затвор за опити за убийство и заговор.

"Палестинският Нелсън Мандела"

През 2021-а година, от затвора, Баргути регистрира своя листа за палестинските парламентарни избори, които по-късно бяха отменени. Четири години преди това организира гладна стачка с искания за по-добри условия зад решетките. Тогава в протеста се включиха над 1500 затворници, а стачката продължи 40 дни. Баргути е автор на есе, публикувано в "Ню Йорк Таймс", издаде и книга за престоя си в затвора.

 

Баргути пред съда в Тел Авив през 2002-а година

 

Баргути пред съда в Тел Авив през 2002-а годинаСнимка: Brennan Linsle/AP Photo

 

Баргути е член на Централния комитет на Фатах и на Палестинския законодателен съвет. За хората от Западния бряг той е истински национален герой и дори е наричан "палестинския Нелсън Мандела", казва за ДВ Симон Енгелкес от бюрото на германската фондация "Конрад Аденауер" в Рамала.

Потенциален наследник на Абас

"Баргути е смятан за най-популярния палестински политик и за лидер, който би могъл да обедини палестинците", продължава представителят на "Конрад Аденауер".

Неотдавнашно проучване показа, че ако сега би имало избори, 55 процента от палестинците на Западния бряг биха гласували за Маруан Баргути като наследник на непопулярния 88-годишен палестински президент Махмуд Абас. 

От освобождаването на Баргути ползи може да извлече и Хамас, която Германия, ЕС, САЩ и някои арабски държави определят като терористична организация. Така например той би могъл се превърне в "приемлива фигура на националния консенсус за постигане на споразумение за помирение между Фатах и Хамас в бъдеще", казва за ДВ експертът по Близкия изток в Европейския съвет за външни отношения Хю Ловат. Фатах е управляващата партия в Западния бряг, докато Хамас контролира Газа.

 

https://static.dw.com/image/67789969_1004.webp

 

Графити с изображението на арестувания лидер на Фатах - Маруан БаргутиСнимка: Nidal Al-Wahidi/APA Images/ZUMA Press Wire/picture alliance

 

Въпреки това, ако бъде освободен, "това може да застраши властта на президента Абас и даже палестинската автономия. Твърде възможно е на Баргути да му се наложи да направи политически отстъпки на Хамас, например като се съгласи групировката да влезе в правителство на националното единство, ако той поеме политическата отговорност за управлението", допълва  Симон Енгелкес.

Шансовете за освобождаване не са високи

Евентуалното освобождаване на Маруан Баргути от затвора би било подкрепено не само от Хамас и палестинското население. Ами Авалон, бившият шеф на израелското контраразузнаване Шин Бет, заяви пред израелския вестник "Аарец", че "като част от цялостна сделка, която включва връщането на всички заложници, трябва да освободим Маруан Баргути - защото той е единственият палестински лидер, който може да бъде избран и да поведе единно и легитимно палестинско ръководство към взаимно договорено отделяне от Израел".

Хю Ловат обаче не смята, че това ще се случи скоро. "В момента изглежда трудно да си представим, че израелско правителство, особено това на Бенямин Нетаняху, ще освободи Маруан Баргути, тъй като много израелци го смятат за терорист с кръв по ръцете", казва той.

Освен това всички предишни опити за освобождаване на Баргути са се проваляли. През 2011-а година Хамас се опита да уреди освобождаването му по време на преговорите за отвлечения израелски войник Гилад Шалит. През октомври 2011-а Шалит беше освободен в замяна на 1027 палестински затворници, включително Яхия Синвар, който е един от сегашните лидери на Хамас в Газа.

Симон Енгелкес от германската фондация "Конрад Аденауер" също не смята, че Баргути ще бъде освободен скоро. "Мисля, че е малко вероятно това да се случи сега като част от размяната на израелски заложници за палестински затворници", обобщава той.

Станете почитател на Класа