“Гардиън”: Зеленски е обезпокоен от „феномена Чърчил"

“Гардиън”: Зеленски е обезпокоен от „феномена Чърчил"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Украинският президент Владимир Зеленски е силно обезпокоен от „феномена Чърчил“ – възможното поражение на „успешен военновременен лидер“ на предстоящите президентски избори в Украйна. Това съобщава Guardian, позовавайки се на анонимен източник.

 

 

Изданието отбелязва, че през първата година от войната украинците се обединиха около Зеленски в борбата срещу Русия, но с течение на времето това съгласие в управляващите кръгове е започнало да рухва.

Президентските избори в Украйна преди войната бяха насрочени за март 2024 г. В материала се казва, че пресата многократно е предполагала, че Зеленски може да се опита да проведе гласуване, без да чака края на военните действия и „да получи нов мандат преди евентуално по-труден етап от войната“.

Тези намеци предизвикаха остра реакция от страна на много представители на гражданското общество, които заявиха, че провеждането на избори в Украйна вече е невъзможно както от логистична, така и от гледна точка на сигурността.

"Повечето развити демократични страни са съгласни: избори не могат да се провеждат по време на война. Сега всеки трябва да има един приоритет - защитата на държавата", каза Олга Айвазовская, председател на украинската обществена организация "Опора" и специалист по избори.

Зеленски в крайна сметка изключи провеждането на избори следващата пролет, но независимо дали има избори или не, се появиха обществени опасения, че на настоящото правителство липсва единство по време на войната.

Изданието цитира думите на бившия полски посланик в Украйна Бартош Чихоцки, че през последните месеци в Украйна има скок на политическата борба.

"Политиката се върна в Украйна. Първоначалната консолидация на една обединена сила, бореща се със злото, приключи. Сега всичко е различно", казва дипломатът.

 

Станете почитател на Класа