Извънредно произшествие с британска подводница, страх от Русия

Извънредно произшествие с британска подводница, страх от Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

The Sun: Британската подводница можеше да потъне поради дефектен дълбокомер

 

 

Извънредно произшествие с британска подводница, страх от Русия

 

 

Атомна подводница на британския флот с ядрени ракети и екипаж от 140 човека едва не потъна поради дефектен дълбокомер, съобщава таблоидът The Sun.

„Дълбокомерът на построения преди десетилетия кораб от клас „Авангард“ с екипаж от 140 души и ракети „Трайзънт 2“ излезе от строя в Атлантическия океан“, се казва в публикацията.

Подводницата се подготвяла да патрулира, когато циферблатите, показващи нейната дълбочина, спрели да работят, което накарало екипажа да повярва, че подводницата е в хоризонтално положение, докато в същото време тя продължавала да се потапя.

Подводницата, според изданието, вече навлязла в „опасната зона“, когато инженерите в задния отсек забелязали показанията на втория сензор и вдигнали тревога. Благодарение на това била избегната „най-тежката катастрофа“ в Кралския флот след Втората световна война, пише вестникът.

„Такава катастрофа би предизвикала една кошмарна спасителна мисия за възстановяване на свръхсекретния кораб и неговия ядрен реактор, преди руснаците да стигнат до него“, се казва в публикацията.

Както бившият главнокомандващ на Кралския флот, адмирал Алън Уест, заяви по-рано в интервю за Daily Mail, британският флот е в «окаяно» състояние. Флотът трябва да изпълнява много задачи, включително защита на подводни кабели, тръбопроводи и търговски пътища през Атлантическия океан, но не е в състояние да функционира напълно поради намаленото финансиране, каза той.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа