CNN: Украинците не искат да воюват, a войната e в критична фаза

CNN: Украинците не искат да воюват, a войната e в критична фаза
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

Украйна е изправена пред недостиг на персонал за продължаване на войната, предава CNN.

 

 

„Украинските въоръжени сили се нуждаят от повече жива сила, за да водят кървавата война на изтощение срещу Русия. В същото време украински официални лица публично признаха, че укриването от военна служба и спазването на правилата за мобилизация са проблем“, се казва в материала.

Военен персонал, интервюиран от CNN, казва, че всеки, който е искал да стане доброволец, вече го е направил. Затова според майор Виктор Кисил от бригадата „Хартия“ „има недостиг на военен персонал, понякога критичен“.

Телевизионният канал записа поредица от мини-интервюта с украинци, някои от които са съгласни да отидат на война, ако бъдат призовани, други не. 

Интересно е, че и двамата „отказали се“ са IT специалисти, които казват, че не са подготвени за война и са по-полезни в тила, където плащат данъци и привличат валута в страната. 

Един от тях, Виктор, заяви, че „Украйна, за съжаление, не е готова да воюва с Русия. Нямаме нито сили, нито пари, нито оръжия за това.” За него продължаването на войната е „безсмислено убийство на нашите граждани“. 

Вторият ИТ специалист Евгений пита: „Какво ми е дала тази държава, че й дължа нещо?“

„Родителите ми плащаха обучението ми, въпреки че бях отличник и трябваше да уча на бюджет. Оказва се, че никой не спазва закона, а всички говорят за задължения”, казва той.

Украинските военни също казват, че въпросът с недостига на персонал не може да бъде решен за сметка на чужденци.

Лейтенант Дмитрий Костюк, който се е сражавал близо до Бахмут, казва, че половината от чуждестранните военнослужещи по договор, които са се сражавали с него, са прекратили договора предсрочно.

„Почти половината хора видяха всичко и казаха: „Не, не, това е прекалено. Това не е войната, за която се подписахме“, каза той.

Костюк също критикува сегашните методи на мобилизация. „Начинът, по който се прави сега – когато се опитват да принудят някого да се присъедини, начинът, по който раздават призовки – е много лош. Например, аз съм командир на взвод, защо ми трябва някой, който не иска да се присъедини към армията? - пита военният.

Украйна трябва да започне мобилизация на 18- и 20-годишни, включително студенти, каза по телевизията украинският боец, командир на 1-ви щурмови батальон на 3-та специална бригада Петро Горбатенко („Роло“).

„Трябва да направим по-широка мобилизация и да мобилизираме не стари 50-годишни. Когато става дума за битка, те вече изглеждат като стари хора, имат много хронични заболявания. 

Трябва да мобилизираме 20-годишни, 18-годишни, какъв е проблемът? Ами студентите? Какво от това? 

Не трябва ли учениците да се бият? Трябва да. Те са подходящи... Въпросът е в подхода към подготовката“, каза Горбатенко в интервю за журналистката Наталия Мосейчук.

 

Станете почитател на Класа