Билбордове за евроизборите в Унгария: Да не танцуваме на мелодията, която свирят Фон дер Лайен и Сорос

Билбордове за евроизборите в Унгария: Да не танцуваме на мелодията, която свирят Фон дер Лайен и Сорос
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2023
  • Сподели:

В понеделник в Унгария се появиха билбордове за началото на кампанията за предстоящите европейски избори, които очернят имиджа на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

 

 

 

На билбордовете фон дер Лайен е изобразена с Александър Сорос, сина на либералния икономист и милиардер с унгарски корерни Джордж Сорос. Слогънът на билбордовете е "Да не танцуваме на мелодията, която свирят."

В началото на август Алекс Сорос бе посочен като наследник на фондация „Отворено общество“ и империята на баща си. Фамилия Сорос от много време е основен враг на партията на Виктор Орбан "Фидес".

Тъй като Сорос е с еврейски корени, към "Фидес" има упреци за антисемитизъм, които те отричат.

Партията на унгарския премиер и в миналото е правила подобни кампании. През 2019 г. в Унгария бяха издигнати подобни билбордове с тогавашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос, но бяха свалени, след като Европейската народна партия, от която "Фидес" бе част до 2021 г., ги заплаши с изключване.

 

Image

 

В петък до унгарските жители са били изпратени анкети с 11 въпроса със съмнителни за Европейския съюз твърдения. Като например, че Съюзът цели създаването на мигрантски гета в Унгария и подкрепя финансово Хамас.

В събота пък Виктор Орбан, чието правителство се стреми да отблокира замразените миларди от еврофондове, заяви, че Унгария трябва да промени ЕС, а не да го напуска. Той допълни, че правителството му е против започването на преговори с Украйна за присъединяване към Съюза.

 

Image

 

"Коригирането на погрешното обещание на Брюксел за започване на преговори с Украйна за членство в ЕС също ще бъде наша задача, тъй като Украйна сега е на светлинни години от ЕС", каза Орбан, цитиран от Ройтерс.

В понеделник главният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер коментирата въпроса с появилите се билбордове.

"Унгария е част от ЕС, участва при взимането на общите решения, има представители в Европейския парламент, в Съвета на ЕС и Европейския съвет. Знаем, че това не е първият и вероятно няма да бъде последният подобен случай", заяви той.

Мамер каза, че Урсула фон дер Лайен не е реагирала на показаните ѝ билбордове. Говорителят допълни, че осигуряването на средства от бюджета на ЕС се извършва при ясно определени условия.  

 
 
 

mediapool.bg

Станете почитател на Класа