„На руснаците им е забранено да дишат“

„На руснаците им е забранено да дишат“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Израелските банки блокираха акции на руски граждани

 

 

Израелските банки ограничиха правата на руснаците да се разпореждат с техните собствени акции. Сега брокерските сметки на притежателите на руски паспорти са разделени в отделно счетоводство и транзакциите по тях могат да се извършват само за суми не надхвърлящи 100 хиляди евро. Всъщност става дума за ограничаване на правата на собственост и по същество за своеобразен арест на чужди акции, които са собственост на руски граждани.

Както съобщават РБК и Forbes , основата беше изискването на един от най-големите европейски депозитари, белгийският Euroclear.

Тази институция беше един вид „мост“ между руските купувачи на чуждестранни акции и най-големите борси - Лондон и Ню Йорк. Тоест огромна част от чуждите ценни книжа, в които са инвестирали руснаци, се съхраняват и отчитат там.

Според основателя на инвестиционно-консултантската компания SmartGen Марк Ойгман , първите обаждания към клиенти на компанията му са започнали да идват от банки преди около 10 дни. Освен това предстоящите ограничения бяха обявени изключително устно, без официални и подходящо форматирани уведомления.

Информацията беше потвърдена от управляващия партньор на израелската адвокатска кантора „Коваленко и партньори“ Алексей Коваленко . Израелските банки, както каза той, уведомиха клиентите си за възможността за ограничаване на използването на сметки от руснаци още през юли, но от този момент нататък течаха преговори за това как точно ще бъде приложен планът и кой точно ще бъде обект на ограниченията .

И според адвокат Александър Зернополски , клиентите са научили за предстоящото разделяне на сметки, като са се свързали с банката.

Няма алтернативни системи

Euroclear създава пречки за инвеститорите от Русия от март 2022 г., като действа (или не действа) както по своя инициатива, така и като част от различни „пакети от санкции“ на Европейския съюз. И сега неговите „дълги ръце“ се протегнаха към Израел.

По-рано професорът от ВШЭ и инвестиционен банкер Евгений Коган отбеляза в интервю за IA Regnum, че депозитарът „се е захванал много активно с руснаците и се опитва да ги достигне по целия свят .“ Експертът определи тези действия като упорство, което е „малко маниакално и меко казано, доста уморително “, тъй като става дума за борба с хора, които не са санкционирани.

 

 

Финансовият анализатор Владимир Левченко отбелязва, че този депозитар регистрира правата на собственост върху много видове ценни книжа и общата им стойност е поне не по-малка от общата стойност на всички недвижими имоти в света. „Що се отнася до Европа, лъвският дял от всички ценни книжа и права на собственост се съхраняват в двата най-големи депозитара - Clearstream и Euroclear “, казва експертът. „Ценните книжа, които принадлежат на руски граждани на Запад, са регистрирани при тях.“

Чрез каква структура, от кой брокер или банка е закупен и как се осчетоводява - това е следващата стъпка в осчетоводяването на правата на собственост. Някои ценни книжа се осчетоводяват чрез руски банки, от наши брокери, някои чрез европейски банки, през ОАЕ и някои чрез Израел.

И сега всъщност правата на собственост на руски граждани в Израел се ограничават - това е просто следващата стъпка в голяма санкционна война срещу всички хора, които имат руски паспорт, отбелязва събеседникът на ИА Regnum .

Професорът от катедра "Икономика и финанси" на Националния изследователски университет "Висше училище по икономика" Иван Родионов посочва, че Euroclear е частна компания. В света има малко алтернативи и всички тези структури също са частни.

Защо Euroclear и Clearstream са критични за инвестициите в Европа и редица други страни? Защото няма други системи “, казва експертът. „Това са очевидни недостатъци на международното право . “

Въпреки че това е неизгодно за компанията от гледна точка на бизнес интереса, по инициатива на европейските власти, Euroclear реши руските акционери да не бъдат представени в Европа, посочва Родионов. И сега компанията постепенно разширява тези мерки към други страни извън Европейския съюз. Това е базова дискриминация по националност. „Аз притежавам целия въздух на земята и забранявам на руснаците да дишат “, подиграва се събеседникът на ИА Regnum .

Действията на депозитаря сигнализират, че руснаците не трябва да притежават дялове в израелски банки, смята експертът. Най-вероятно имуществото ще бъде конфискувано. Това се случи с европейските банки, сега е ред на израелските. „Някои банки отказват да следват това решение “, казва Родионов. „Но израелците се съгласиха .“

Професор Родионов не изключва, че негласните условия за предоставяне на военна помощ на Израел от страна на Европейския съюз за бойните действия в ивицата Газа може да включват присъединяване към антируските санкции. И отварят възможности за дискриминация, основана на националност, което отдавна се смята за абсолютно недопустимо нито от гледна точка на бизнес етиката, нито от гледна точка на международното право.

Дали недоволството на страната от очевидната пропалестинска позиция на Русия е допринесло за съобразяването на местните банки или това е просто злощастно съвпадение - историята все още мълчи. Тенденцията обаче, както се казва, е очевидна.

Мащабите на проблема

Сега нашите граждани в Израел, които се намират в тази ситуация, вече нямат възможност да поправят нищо, посочва адвокатът и специалист по международно право Мария Ярмуш : „Вече не е възможно да се препродава нищо и каквито и да било сделки след писмената заповед от 13 ноември, първо, може да бъдат блокирани, и второ, да бъде обявени за невалидни. Оказва се, че руският паспорт дава основание просто да се вземат парите на притежателя му и засега да се блокират. Тоест, собствеността върху инвестициите е напълно спряна за неопределен период от време .

Въпреки това общият брой на руските граждани, които могат да пострадат от банковия произвол в Израел, едва ли е значителен, смята професор Родионов. Най-вероятно става дума за няколко стотици инвеститори със значителни инвестиции.

Анализаторът Левченко се съмнява, че е възможно да се намери в публичното пространство броя на руските граждани, които могат да пострадат от действията на депозитарите в Израел: „Това, разбира се, е банкова тайна, но мисля, че броят е малък, защото да се работи в Израел по принцип е доста трудно .

Тези, които правят бизнес в Русия, при това притежавайки израелски паспорт, както и правещите бизнес в Израел, с 99% вероятност няма да съхраняват финансови активи в Euroclear, доколкото ги закупуват чрез израелски структури. Тези, които живеят постоянно в Израел, но са запазили руски паспорти и подлежат на ограничения на Euroclear, са малко, смята Левченко.

Ще се върне ли инвестицията?

Юристът Ярмуш е съгласна, че ситуацията около израелските сметки още веднъж подчертава колко опасно е сега руските граждани и организации да инвестират средствата си в чуждестранни ценни книжа в задгранични юрисдикции.

Задкулисните разговори за решението да се ограничат сметките на руснаци в Израел до суми от 100 хиляди евро се водят още преди 13 ноември, когато пристигна официално писмено уведомление за банките в Израел да определят кои инвестиционни сметки са свързани с руски граждани, “, отбелязва експертът .

Но замразяването на активите на руснаците от банките, както отбелязва професор Родионов, може да стимулира връщането на руските инвестиции в родината им. Но не на всички, тъй като има две категории инвеститори.

Първата представлява големи суми неперсонифицирани пари, които отдавна се държат от доверителни фондове в други юрисдикции. Тези пари се „разхождат“ по целия свят, отивайки там, където им е по-удобно.

Но има и инвеститори, които смятат, че вече могат да живеят в „рентиерски режим“, възползвайки се от доходите от ценни книжа. „Хубаво е да се чувстваш умен. Ако сте успели да спечелите пари, следите пазара - какво може да се повиши и какво може да падне. Вие продавате нещо през същата система Euroclear, ако говорим за европейски акции, а сега и за израелски “, обяснява експертът. Има няколко десетки хиляди такива инвеститори.

Сегашното развитие на ситуацията беше очевидно още през февруари 2022 г., настоява Левченко. И историята със сметките в Израел е чисто символична, няма да се отрази по никакъв начин на руската икономика. Но, уви, удря по конкретни хора.

В самата Русия в резултат на това практически няма да остане финансова институция, която да не е под западните санкции, убеден е експертът.

Всяка банка, всяка инвестиционна компания на свой ред ще попадне под тези санкции, време е да разберем това “, казва Левченко. „ И няма смисъл да бягате от една структура в друга, губейки време и пари. Повечето инвеститори обаче действат на принципа „мишките плакаха, бодяха се, но продължиха да дъвчат кактуса “ .

След като виждаме нови точки на ескалация в света, а по всичко изглежда, че вървим към това, Западът ще трябва по някакъв начин да замрази конфликта в Украйна. А това може да стане само чрез увеличаване на натиска върху тази част от руския елит, която е възприемчива към кражбите и износа на пари в чужбина. Която все още държи по-голямата част от средствата си извън Русия . "

В същото време има перспективи за възстановяване на справедливостта по съдебен път, убедена е адвокат Мария Ярмуш. Теоретично всяко конкретно блокиране на инвестиции може да бъде обжалвано, като се посочва, че това са прекомерни мерки, които не са свързани със санкциите. Не е необходимо да преговаряте с банката, а да действате чрез съда. Но това е дълъг процес, който може да отнеме няколко години и в крайна сметка все едно пак ще доведе до конфискация.

Следователно действията в чужди юрисдикции започнаха да носят неприемливи проблеми на руския инвеститор, заключава експертът. Все още е невъзможно да се предвиди как ще се държат руснаците по-нататък, но вече е ясно, че е дошъл моментът да върнат активите си.

Това е всъщност надеждната защита срещу „санкционираните“ конфискации, срещу факта, че само на базата на вашата националност ще попаднете в „черните“ списъци и имуществото ви най-малкото ще бъде замразено“, обобщава експертът .

 

 

Олег Кривошапов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа