ERR: Мащабни корупционни скандали в Латвия около оградата с Беларус

ERR: Мащабни корупционни скандали в Латвия около оградата с Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.09.2023
  • Сподели:

Във връзка с нарастващата заплаха от нелегалната миграция латвийското правителство реши да промени реда на приоритетните дейности и на първо място да завърши изграждането на оградата на границата с Беларус. Според ERR за целта ще са необходими допълнителни 3 милиона евро за ускоряване на строителството.

 

 

ERR: Мащабни корупционни скандали в Латвия около оградата с Беларус

 

Както отбелязва порталът, през последните две седмици броят на опитите за преминаване на латвийската граница рязко се е увеличил: оградата е повредена на 57 места, а също така е отбелязан случай на използване на импровизирана стълба.

Ако през цялата минала година 5286 нелегални мигранти са били недопуснати в Латвия, то от началото на тази година те вече са над 8000. За да се справят с този поток от бежанци от страни от третия свят, са привлечени допълнителни сили от армията, полицията и граничната охрана от съседни страни.

Както припомня ERR, опитите за изграждане на ограда по границата продължават повече от шест години, но процесът е съпътстван от корупционни скандали.

Бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи Марис Кучинскис заяви, че понастоящем се изразходват много големи средства за изграждането на ограда на границата.

 

 

КК

Станете почитател на Класа