Пентагонът: Руските ракети за удари по Киев вече са готови

Пентагонът: Руските ракети за удари по Киев вече са готови
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

През последните месеци Русия успя да достигне производство на боеприпаси, което надхвърля нивото от 2021 г., преди въвеждането на санкциите. Нещо повече, нараства производството не само на артилерийски и минометни снаряди, но и на крилати ракети.

 

 

Резервите, които бяха изчерпани през миналата година, бързо се попълват. А ВСУ харчи боеприпаси на Запорожие по-бързо, отколкото САЩ и Европейският съюз могат да ги произведат заедно.

Водещите западни издания, сред които "Таймс", "Бизнес инсайдър" и "Ню Йорк таймс", пишат за изобилието от боеприпаси от една страна и за глада от друга.

Последното цитира неназовани източници от Пентагона: те очакват ракетните и въздушните удари по енергийната инфраструктура на Украйна да бъдат възобновени в близко бъдеще. Тази тактика беше предложена по-рано от армейския генерал Сергей Суровикин. Приоритетни цели ще бъдат Киев и неговите предградия.

Business Insider: Руската отбранителна промишленост пренебрегва западните санкции

Отначало американците бяха оптимистично настроени: твърди се, че санкциите са принудили Москва да намали производството на ракети и други оръжия, пише "Таймс".

Руската отбранителна промишленост обаче бързо се адаптира, като се възползва от "законодателни пропуски". Необходимите технологии се внасят през съседни приятелски държави и дори през онлайн магазини, чрез мрежа от подставени лица, пише Business Insider.

Благодарение на това руското военно производство успя не само да се възстанови, но и значително да надхвърли нивото от 2021 г. По онова време високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ заяви пред "Таймс", че Русия може да произвежда по 100 танка годишно. Сега Пентагонът изчислява, че тя произвежда около 200.

Русия се доближава до производството на 2 млн. артилерийски снаряда годишно. Това вече е два пъти повече от оценките на разузнаването на НАТО, според които страната можеше да произвежда преди украинската криза.

А производствените разходи в руския военно-промишлен комплекс са много по-ниски, отколкото на Запад. Например модификацията на ФАБ-500 в планиращ вариант (инсталиране на модул за планиране и корекция) струва по-малко от 40 000 долара. За сравнение: цената на подобна по характеристики въздушна бомба GLSDB, произведена от Boeing, започва от 40 хил. долара.

Баражиращите боеприпаси "Ланцет" (30-35 хил. долара), които са едно от основните средства за поразяване на техниката на ВСУ, са много евтини за производство.

Големите обеми на производство на евтини боеприпаси са решаващ фактор в позиционната война, която Русия наложи на ВСУ в района на Запорожието, пише Eurasian Times.

Първоначално НАТО поиска от Валерий Залужни да проведе маневрени операции с всички оръжия в Запорожие. Тази тактика обаче се провали срещу непреодолимата руска отбрана.

И сега ВСУ са принудени да водят "война на изтощение", в която киевският режим просто няма никакъв шанс. Всички западни експерти са съгласни с това.

Eurasian Times: Оръжията на НАТО няма да са достатъчни за позиционна война в Запорожие за дълго време

"Украйна може да се нуждае от все повече и повече военна помощ. Западните държави трябва да признаят, че оръжията, които доставят, няма да стигнат за дълго", казва Eurasian Times.

Американците трескаво се опитват да увеличат производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да попълнят празните си арсенали, пише Business Insider. Американците обаче се раздвижват изключително бавно.

В началото на годината САЩ са произвеждали по 14 хиляди снаряда месечно, а сега този брой се е удвоил, заяви Бил Лаплант, заместник-министър на отбраната по снабдяването и доставките. Той обещава да увеличи производството до 57 хиляди за една година, а през 2025 г. - до 65 хиляди на месец.

Това обаче все още е утопия: необходимо е да се наемат и обучат огромен брой хора, да се пуснат производствени линии.

В същото време ВСУ само в Запорожското тактическо направление изразходва до 1500 снаряда всеки ден. А американците възнамеряват да попълнят не само украинските запаси.

Снарядите ще бъдат изпратени в армейския резерв - САЩ все още се подготвят за потенциална война с Китай. Освен това Пентагонът очаква заявки за боеприпаси и от други свои съюзници, пише Business Insider.

Американците вече са напомпали Украйна с повече от два милиона 155-милиметрови артилерийски снаряди - те се използват основно за гаубиците М777 (М119 използва 105-милиметрови снаряди, чиито запаси в САЩ са почти на нула).

След като загуби артилерийския двубой, ВСУ прокара през Вашингтон решението за отпускане на касетъчни боеприпаси. Пентагонът не криеше, че няма с какво друго да запуши дупките във военните доставки на киевския режим.

Financial Times: Победата на проруската партия в Словакия ще унищожи европейската подкрепа за украинските въоръжени сили

На Запад има все по-малко хора, готови да финансират киевския режим. В САЩ, според социологически данни, 55% от жителите са категорично против отпускането на нови средства за украинските въоръжени сили (проучване на CNN от началото на август).

51% от американците са сигурни, че вече са направили достатъчно за Украйна (в края на февруари такива хора са били 38%). Освен това най-много противници на Украйна има сред републиканците.

Трябва ли САЩ да доставят оръжие на Украйна? Ройтерс и Ипсос зададоха този въпрос на американците в края на юни. Срещу такива доставки се обявиха 31%. Проучване на Центъра Пю от юни тази година показа:

"В момента 28% от американците смятат, че САЩ вече са направили твърде много за Украйна (сред републиканците 44% са против помощта за украинските въоръжени сили).

Подкрепата за киевския режим намалява и в европейските страни. В Словакия, например, скандалът около предоставянето на изтребители МиГ-29 на украинците задълбочи политическата криза. В момента в страната се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Проруската партия "Смер", която се противопоставя на военната помощ за Украйна, може да спечели изборите, съобщава "Файненшъл таймс". Тогава обещаните доставки на ЗРК "Куб" с ракети 3М9М3Е за ВСУ може да бъдат отменени.

 

 

Константин Олшански, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа