Русия насочва атаките към украински селскостопански обекти

Русия насочва атаките към украински селскостопански обекти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Украйна съобщи за атаки с ракети и дронове в неделя, насочени главно към райна на Одеса. Москва и още няколко руски региона съобщават за атаки с украински дронове.

 

През последните дни Украйна нанесе серия от удари по руски военни цели в окупирания Крим и обекти на руския Черноморски флот.

Атаките дълбоко във вътрешността на Русия, далеч от фронтовата линия, също се увеличиха. Кметът на Москва каза, че най-малко два дрона са били свалени в района на столицата рано в неделя.

Междувременно руските атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура продължават. В неделя Украйна съобщи, че селскостопанско съоръжение в южната област на Одеса е било ударено при руска въздушна атака. Русия е изстреляла шест ирански дрона "Шахед" и 10 крилати ракети, като украинските сили са унищожили шест дрона и шест ракети, преди да ударят целта си, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Атаката срещу Одеса идва ден след като Киев съобщи, че два товарни кораба са пристигнали там, за да използват временен коридор, за да отплават в черноморските пристанища и да товарят зърно за африканските и азиатските пазари.

През август Украйна обяви "хуманитарни коридор" в Черно море, за да позволи на корабите да отплават от нейните пристанища и така да заобиколят блокадата, след като Русия се отказа от зърнената сделка.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили шест дрона над окупирания от Русия Крим. Не се съобщава за щети и жертви.

Най-малко 30 полета са били забавени и шест отменени на трите големи летища в Москва - Внуково, Домодедово и Шереметиево, съобщиха руските държавни информационни агенции. В югозападна Русия украински дрон повреди нефтено депо рано в неделя, предизвиквайки пожар в резервоар за гориво.

В петък стана ясно, че следващата седмица американският президент Джо Байдън ще приеме президента на Украйна Володимир Зеленски във Вашингтон.

Станете почитател на Класа