Калифорния съди Големите петролни компании за омаловажаване риска от изкопаемите горива

Калифорния съди Големите петролни компании за омаловажаване  риска от изкопаемите горива
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Калифорния заведе дело срещу някои от най-големите петролни и газови компании в света, твърдейки, че са измамили обществеността и са омаловажили рисковете, породени от изкопаемите горива.
Гражданският иск, заведен във Върховния съд на щата Сан Франциско, иска също създаването на финансиран от компаниите фонд за заплащане на възстановяването след опустошителни бури и пожари. Губернаторът на Демократическата партия Гавин Нюсъм каза в изявление, че компаниите, посочени в иска - Exxon Mobil, Shell, Chevron, ConocoPhillips и BP - трябва да бъдат подведени под отговорност.
„Повече от 50 години Големите петролни ни лъжат – прикривайки факта, че отдавна знаят колко опасни за нашата планета са изкопаемите горива, които произвеждат. Данъкоплатците в Калифорния не трябва да плащат сметката за щетите от милиарди долари – от горски пожари, които унищожават цели общности, от токсичен дим, който запушва въздуха ни, от смъртоносни горещи вълни и рекордни суши, изсушаващи нашите кладенци", каза Нюсъм.
Жалбата от 135 страници твърди, че компаниите са знаели поне от 60-те години на миналия век, че изгарянето на изкопаеми горива ще затопли планетата и ще промени климата, но са омаловажавали надвисналата заплаха в публичните си изявления и маркетинг. В иска се казва, че учените на компаниите са знаели още през 50-те години на миналия век, че въздействието върху климата ще бъде катастрофално и че има само малък период от време, в който общностите и правителствата могат да реагират.
Вместо това, според съдебния иск, компаниите са организирали кампания за дезинформация, започваща през 70-те години на миналия век, за да дискредитират нарастващия научен консенсус относно изменението на климата и оспорват рисковете, свързани с изменението на климата.
Американският петролен институт, индустриална група, също посочена в делото, каза, че политиката за климата трябва да се обсъжда в Конгреса, а не в съдебната зала. „Тази продължаваща, координирана кампания за водене на безполезни, политизирани съдебни дела срещу основополагаща американска индустрия и нейните работници не е нищо повече от отвличане на вниманието от важни национални разговори и огромна загуба на ресурси на данъкоплатците в Калифорния", каза старши вицепрезидентът на института Райън Майерс в изявление. Това беше повторено в изявление на Shell, в което се казва, че съдебната зала не е подходящото място за разглеждане на глобалното затопляне. „Решаването на изменението на климата изисква съвместен подход, обхващащ цялото общество. Съгласни сме, че сега са необходими действия по изменението на климата и напълно подкрепяме необходимостта обществото да премине към бъдеще с по-ниски въглеродни емисии" каза енергийната компания.
Съдебният иск на Калифорния се присъединява към подобни дела, заведени от щати и общини през последните години. „Искът на Калифорния допринася за нарастващия импулс да се търси отговорност от Големите петролни компании за десетилетията на измама и да се осигури достъп до правосъдие за хора и общности, страдащи от екстремни метеорологични условия, причинени от изкопаеми горива, и бавно настъпващи бедствия, като покачване на морското равнище", каза Кати Мълви от Съюза на загрижените учени.
Главният прокурор на щата Калифорния Роб Бонта каза в изявление „Компаниите са ни хранили с лъжи и неистини, за да увеличат своите рекордни печалби за сметка на околната среда. Достатъчно е вече."
Ричард Уайлс, президент на Центъра за интегритет на климата заяви „Решението на Калифорния да изправи големите петролни компании на съд е преломен момент в бързо разрастващата се съдебна битка за търсене на отговорни големи замърсители за десетилетия лъжи за климата. Калифорнийците са живеели в извънредна климатична ситуация, причинена от индустрията за изкопаеми горива, и сега щатът предприема решителни действия, за да накара тези замърсители да плащат."

Станете почитател на Класа