Украинските войски са превзели ключово село Клишчиевка близо до Бахмут, каза Зеленски

Украинските войски са превзели ключово село Клишчиевка близо до Бахмут, каза Зеленски
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Украинският президент хвали войниците, докато военните казват, че са нанесени „мощни щети“ на руските сили по време на битка

Украинският президент казва, че неговите сили са превзели тактически важното село Клишчиевка на южния фланг на ключовия фронтов град Бахмут.

 

„Днес бих искал особено да похваля войниците, които стъпка по стъпка връщат на Украйна това, което й принадлежи, а именно в района на Бахмут“, каза Володимир Зеленски в нощното си видеообръщение в неделя.

 

Зеленски похвали войниците, които се бият край Бахмут и посочи тези, които са си върнали Клишчиевка, като каза „Браво!“ по негов адрес.

 

Той също така каза, че Киев „подготвя нови отбранителни решения за Украйна“, като добави, че „ПВО и артилерията са приоритет“, без да предоставя подробности.

 

Ukrainian forces on the frontline near Andriivka, a village in the Donetsk region recaptured last week

 

Украинските сили на фронтовата линия близо до Андриевка, село в района на Донецк, превзето миналата седмица. Село Клишчиевка, на няколко километра на север, също е превзето, съобщи Украйна в неделя. Снимка: Алекс Бабенко/AP

 

Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар сподели видео на украински сили, показващи знамена, включително синьо-жълтото национално знаме, с разрушени сгради и звук от продължаващи битки на заден план. Русия все още се опитваше да си върне загубените позиции въпреки освобождението на Клишчиевка, пише тя в приложението за съобщения Telegram. „Днес трябваше да се борим с вражески атаки цял ден.“

 

Генерал-полковник Александър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна, също потвърди превземането на селото, което Русия контролира през януари. Имаше население от около 400 души преди войната и се намира на около 9 километра (шест мили) южно от Бахмут, градът, който падна в руски ръце през май след месеци на тежки битки.

 

„Клишчиевка беше прочистена от руснаци“, написа Сърски в социалните мрежи.

 

Илия Евлаш, говорител на украинските войски на изток, каза, че битката е нанесла „мощни щети“ на руските въздушнодесантни части, батальона „Ахмат“ на чеченския лидер Рамзан Кадиров, отряда Storm-Z, съставен от руски престъпници, руския генерал щабно военно разузнаване и мотострелкови части.

 

„Така че сега имаме база, която ще ни позволи да продължим да развиваме настъпателни действия и да освободим земята си от нашествениците“, написа той в Telegram.

 

Превземането на селото ще позволи на украинските сили да напреднат по-лесно към руските сили и да нанесат по-точни артилерийски удари, добави Йевлаш.

 

„Украйна винаги си връща обратно“, написа в Telegram началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

 

Победите на бойното поле са особено важни за Украйна, тъй като Зеленски подготвя второто си военно посещение във Вашингтон тази седмица в опит да събере международна подкрепа.

 

Но напредъкът дойде, когато две високопоставени западни фигури предупредиха, че няма надежди за бърз край на конфликта.

 

Високопоставеният военен офицер на САЩ каза в неделя, че по-широката цел на Украйна да изтласка руските сили от нейната територия е изправена пред „много висока летва“. Генерал Марк Мили, председател на Обединения началник-щаб, предупреди: „Ще отнеме значително време, за да изгоним всичките 200 000 или повече руски войници от окупираната от Русия Украйна. Това е много висока летва. Ще отнеме много време, за да го направим.“

 

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди, че няма да има бърз край на конфликта. „Повечето войни продължават по-дълго от очакваното, когато започнат за първи път“, каза той пред германската медийна група Funke.

 

Село Клишчиевка е на няколко километра северно от Андриевка, което беше превзето по-рано тази седмица. И двете селища бяха значително разрушени в месеците на битките за Бахмут.

 

Украинските сили провеждат офанзиви на север и юг от града през последните няколко месеца, за да изтласкат руските части от него.

 

Украински военни анализатори заявиха тази седмица, че освобождаването на селища близо до Бахмут ще позволи на военните да напреднат от южния фланг в района на Бахмут, като поемат контрол над височините.

 

Киев започна да отблъсква силите на Москва в южната и източната част на страната през юни, след като натрупа западни оръжия и набра щурмови батальони.

 

Украинските сили първоначално се съсредоточиха върху северния и южния фланг на Бахмут и оттогава отбелязват нарастващи печалби.

 

 

 

Източници: Ройтерс, Агенция Франс Прес

 

Станете почитател на Класа