Русия отби атаката срещу Белгородска област, но остават много въпроси

Русия отби атаката срещу Белгородска област, но остават много въпроси
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

„Диверсантите са блокирани и победени“ – това беше резултатът от атаката на украинската ДРГ (диверсионно-разузнавателна група) на територията на Белгородска област, но тази официална информация беше получена едва почти ден след нахлуването.

 

 

Освен това едва ли може да се нарече завършена, тъй като режимът на КТО (контратерористична операция) беше премахнат дори по-късно, а въпросите за случилото се все още остават.

Задават ги много експерти, военни кореспонденти и дори обикновени хора. И така, военният командир Александър Коц пише в своя телеграм канал:

"Има редица въпроси, на които няма отговор. По-точно ги има [отговорите], но са много неприятни", казва той.

"Затова никой не ги задава. Какво ще кажете за техническото оборудване на границата, системите за наблюдение, проследяване, засичане на движение? Ами минирането на потенциално опасни райони? Ами защо вражеската бронетанкова група тихомълком навлезе дълбоко в нашата територия. Да ни е жал за граничарите с ПТРК с РПГ", продължава Коц.

Той също така припомня как по-рано мнозина „трепереха от“ истерията на военните кореспонденти“, които „фалшифицирали“ за техниката, идваща от Харков към руската граница, „която се оказа, може да се каже, първата камбана, един вид на предупреждение".

Мнозина също си спомнят, че около 10 милиарда рубли са били изразходвани за изграждането на защитни конструкции в Белгородска област и, разбира се, е малко вероятно някой да предостави пълен списък, но това, което беше показано на „обикновените хора" - бяха подредени бетонни пирамиди по периметъра.

Мнозина бяха скептични относно подобни структури, но колко ефективни са те все още остава загадка, вероятно дори за федералните власти, след като говорителят на президента Дмитрий Песков каза, че това е въпрос „не за тях“, те „не са упълномощени“ . От друга страна, "линията на прореза" в този случай изглежда не може да защити от пробив.

„Има линия на отбрана, всички, които са били в граничната зона, са я виждали, единственото нещо е, че украинците са карали по главния път, а не през нивите, и пътят, разбира се, не е разкопан или минирани, врагът е обстрелван по пътя и те стрелят от танкове, артилерия, малки оръжия, поне на теория. Така че, ако имате въпроси, тогава определено не [ги задавайте] към губернатора на Белгородска област ", отбелязва военният телеграм канал "Старшата Еда".

И въпреки факта, че украинските части бяха унищожени, те могат да повторят подобни атаки и трябва да сте готови за това - както във военно, така и в информационно отношение, уверени са експертите.

Военна отбрана

Граничарите трябва да имат не само ПТУР и РПГ, но и военно прикритие. В идеалния случай, разбира се, на голям участък от границата - на територията на регионите Белгород, Брянск и Курск.

„Бих призовал за започване на военна операция за прикритие, както беше правено преди в Таджикистан – имаше гранични застави, например, в тила беше дислоциран мотострелков полк, който осигуряваше прикритие в застрашените райони", каза военният експерт Владимир Евсеев в интервю с Накануне.ру.

"Единственият проблем е, че не знаем каква е застрашената зона, но във всеки случай трябва да се блокират пътищата, да има инженерни заграждения, може би трябва да се минират, тоест това трябва да се приеме сериозно“, обясни военният експерт.

Веднага възниква въпросът – има ли достатъчно сила за подобно военно прикритие?

В неотдавнашното си интервю с медийния технолог Константин Долгов основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин предложи необходимостта от нови вълни на мобилизация, но не всички експерти са съгласни с него.

Вероятно една от възможните мерки може да бъде организирането и въоръжаването на местни отряди, които, ако е необходимо, могат да помогнат за отблъскване на атаки на границата. Най-малкото, ако говорим за ДРГ, що се отнася до последното нападение в района на Белгород, тогава изобщо не е имало диверсионно-разузнавателна група, сигурен е Владимир Евсеев, това е разузнаване с бой, съдейки по използването на военно оборудване. В този случай само военното прикритие ще помогне.

От друга страна, Министерството на отбраната на Руската федерация посочи такова прикритие в последния си доклад за ситуацията: „националистическите формирования бяха блокирани и разгромени от въздушни удари, артилерийски огън и активни действия на части, прикриващи държавната граница на Западния военен окръг“. Но защо едва след почти ден?

Според някои съобщения генерал-полковник Александър Лапин дори е трябвало да отиде на място, за да ръководи операцията.

„Ако Лапин не беше пристигнал, с цялото ми двусмислено отношение към него и не беше поел контрола, тогава ... Генералът слезе при бойните формации, а кепа не може да се справи с неговите части“, пише в телеграмата канал „Включено на Z в ****“ и обръща внимание на проблемите с въвеждането и използването на цифрова система за бойно управление, която, изглежда, е усвоена на масово армейско ниво, но не всички офицери бързат да работят с нея, като използват старомодните ръчно начертани карти, което, разбира се, влияе върху ефективността.

Това е само една от неофициалните версии, по които все още няма коментари от руското военно министерство.

Информационна отбрана

В създалия се информационен вакуум украинските агенти започнаха да действат в социалните мрежи, разпространявайки фалшификати.

Няма да даваме примери, но тях ги имаше и в тази ситуация дори изявленията на ръководителя на региона и призивите да се вярва само на официалните изявления на властите не бяха толкова убедителни, колкото уведомленията, например, от Министерството на отбраната за това как напредва ликвидацията на врага, какво е причинило КТО.

Политологът Максим Жаров е убеден, че въвеждането на контратерористичната операция трябваше да бъде предшествано от политическо оформяне на тази мярка, в противен случай врагът, дори ако диверсионната група бъде унищожена, получава възможност да опакова това събитие в информационното пространство. в негова полза:

„Врагът се стреми да прокара този руско-украински конфликт в Русия и да го направи сякаш вътрешен конфликт, тоест да произведе нещо като „чеченизация“ постоянно в граничната зона, тогава врагът ще може да каже че това е уж вътрешен руски конфликт като цяло и ситуацията вътре в самата Русия е неясна".

И в този смисъл експертът добавя важен нюанс: когато федералните медии разпространяват и все едно се наслаждават на информацията за това кой е бил част от украинската ДРГ, те сами наливат вода в мелницата на врага, превръщайки уж „вътрешния руски“ конфликт от нещо в килера на западните куратори на киевския престъпен режим в реалност.

Политическото рамкиране на режима на КTO, от гледна точка на политолога, трябва да има за цел да обяви сегашното украинско правителство и неговите външни спонсори - САЩ, Великобритания - поне на нивото на специалните служби на тези държави като спонсори на тероризма или терористични организации.

Но руското министерство на отбраната в последния си доклад спомена само за "терористични действия", организирани от киевския режим, въпреки че има всички основания да се потърси отговорност от САЩ, като се има предвид, че техни сателити заснеха района на Белгород в навечерието на атаката.

Междувременно режимът на КТО е отменен и евакуираните жители се връщат по домовете си, но остават много въпроси, включително тези на самия губернатор Вячеслав Гладков.

По време на предаване на живо в социалната мрежа "ВКонтакте" той беше попитан защо в региона има „пробита граница“, въпреки факта, че властите уверяват, че „всичко е под контрол“ и е изградена „линия за сигурност“.

„Имам дори повече въпроси към Министерството на отбраната, отколкото вие имате“, отговори Гладков и веднага добави, че самият той във всеки случай трябва да работи в рамките на своите правомощия, а не на другите.

И очевидно обществеността няма да чуе отговори на тези въпроси, както и на въпроса защо режимът на КТО е въведен само в един регион и само за времето на пробива на границата.

„Много хора непрекъснато говорят, че е трябвало да се въведе специален режим на управление в граничните райони", казва политическият деец и публицист, бившият представител на външното министерство на ДНР в Москва Дария Митина.

„Това не беше направено навреме. Сега действат различни палиативни форми, например режимът на КТО в Белгородска област беше въведен само във връзка с тази атака.Това е чисто реактивно поведение", казва тя.

"Но по принцип, разбира се, всички тези разговори вече трябва да се развият в нещо конкретно, защото КТО режимът очевидно е необходим не само на Белгородска област, но и на Брянск, Курск и, в добрия смисъл, на Воронежка област, защото говорим за нарастваща честота на атаки с БПЛА, например", добави още Митина.

Какво следва?

Основният въпрос, който сега се задава, вероятно от всички, е как да предотвратим това да се случи отново? Очевидно подобна атака е вид "отмъщение" за превземането на Артьомовск, опит да се преодолее това поражение с някои локални, целенасочени, макар и много краткотрайни успехи.

Но ако това успее - а това дори не се случи за първи път - тогава вероятно врагът ще направи нови опити и ще може да направи това по цялата дължина на руско-украинската "стара" граница.

Владимир Евсеев смята, че преди е имало някакво „мълчаливо споразумение“, при което военните действия не се водят на „старите територии“, но ако е имало, то сега е явно нарушено, така че същите методи могат и трябва да се използват по отношение на вражеска територия, според него експерт:

„Може би е време сами да провеждаме такива разузнавателни операции на тяхна територия? Защо това не се случва? Защо никой не влиза там и не унищожава военни съоръжения, инфраструктура? Мисля, че това т.нар.“ мълчаливо споразумение "не е в сила сега, следователно трябва да сме подготвени за трудно развитие на събитията за нас."

И най-важното, това, което вероятно цялата страна сега ще следи внимателно, е какво ще се случи с Артьомовск, защото той беше превзет много трудно, сега ще бъде прехвърлен от ЧВК "Вагнер" на силите на Министерството на отбраната.

И в този смисъл Евгений Пригожин правилно отбеляза, че ако в крайна сметка Артьомовск бъде предаден, това ще докаже по-ниската ефективност на командването на Министерството на отбраната.

А за да стават все по-малко подобни инциденти, както в Белгородска област, трябва да се задържат позиции, припомня Дария Митина.

„Като цяло трябва да разберем, че сме въвлечени в ивица на постоянен риск по протежение на много широка, разширена граница и единственото нещо, което може да се каже със сигурност е, че всичко, което се случи, е пряка последица от тази де-ескалация и онзи „жест на добра воля“, извършен през миналата година, когато въоръжените сили на Руската федерация по напълно неразбираеми причини, които нашето военно ръководство не можа да обоснове адекватно поне за руските граждани, напуснаха вече освободените територии на Харков", казва тя.

"Това е пряка последица от факта, че като част от тази деескалация оставихме четири региона: Харков, Суми, Чернигов и Киев, без да броим изоставения Херсон. Следователно цялата тази разширена граница сега е зона на постоянен риск“, — обобщи Дария Митина в интервю за Накануне.ру.

 

 

 

Евгений Иванов, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа