Володимир Зеленски: Повече пленници - повече върнати у дома украинци

Володимир Зеленски: Повече пленници - повече върнати у дома украинци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Колкото повече руски военнопленници вземе Украйна, толкова повече украинци ще се върнат у дома. Това заяви в четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

 

Днес имаме още един положителен резултат от екипа ни, работещ по замяна на военнопленници. Върнахме още 106 наши воини от руски плен - те се биеха в района на Бахмут, отчете държавният глава. За много от тези 106 души изобщо нямаше информация - те се смятаха за безследно изчезнали. Но ние ги намерихме. Върнахме ги у дома. 8 офицери, 98 войници и сержанти.

Традиционно, Зеленски отдели време и на срещите си с чуждестранни лидери и решенията в полза на Украйна, взети от международни институции.

нес се срещнах с министъра на отбраната на Швеция в Киев. Благодарих му за продължаващата подкрепа за нашата страна и нашите войници. Акцент на срещата беше укрепването на отбраната ни с бронирана техника. Обсъдихме и нашата авиационна коалиция, която създаваме с нашите партньори.

Днес Финландия изпрати нов пакет от подкрепа за отбраната - 16-ти. Общата сума на този пакет е над 100 милиона евро. Благодаря ви за това!

Днес Съветът на Европейския съюз взе и важно решение за Украйна: либерализацията на търговията с украински продукти беше удължена с още една година. Всъщност това означава пълно премахване на митата и квотите до юни 2024 г. Това е нов етап в секторната интеграция на икономиката ни - Украйна и целия Европейски съюз - който определено ще ни направи по-силни в Европа.

Докато вървим към Европейския съюз (ЕС), трябва да направим тази либерализация, която все още е временна, постоянна и без никакви изключения и ограничения. Което всъщност отговаря на духа на обединена и свободна Европа - без бариери, каза още той.

Трябва да сме наясно, че съществува риск някои ограничения да останат, ако натискът от отделни правителства върху ЕС продължи, предупреди той.

Но вътрешната политика не трябва да се припокрива с общите европейски цели. Така че съм сигурен, че можем да намерим решение, по-специално за фермерите в Украйна и в някои съседни страни, което ще отговаря на нашите общи европейски интереси и стандарти.

Станете почитател на Класа