"Вагнер" се готви да се оттегли от Бахмут, кога Русия ще премине в настъпление

"Вагнер" се готви да се оттегли от Бахмут, кога Русия ще премине в настъпление
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Според Евгений Пригожин още на 1 юни тази година ЧВК Вагнер ще завърши изтеглянето на силите си от Бахмут и ще отиде в тила за реорганизация, попълване на личния състав и военната техника. Преди напускане служителите на компанията ще оборудват отбранителни позиции, след което ще ги прехвърлят на подразделения на Министерството на отбраната.

 

 

Времето за празнуване свърши, време е за промяна. Какво ще се случи след това?

Новината за напускането на "вагнеровците" предизвика известна тревога сред обществото. Хората задават риторичен въпрос - има ли живот след Бахмут? С други думи, какво ще се случи след превземането на града и временното отсъствие на "стоманената пехота" на линията на съприкосновение?

Задачата е да се справим без Вагнер

И наистина, какво ще стане, ако украинската армия реши да започне пълномащабно контранастъпление в района на Бахмут? Нови части, които все още не са работили заедно, позициите на въоръжените сили на Украйна са познати, имаше известни настъпления по фланговете.

"Не бих използвал израза „ако се реши“, защото вече се водят настъпателни действия от страна на противника. Украинските военни се опитват да заемат височините около града, за да нанесат удари по гарнизона. Не бива да има илюзии за „ако“. Така или иначе ще бъде", това каза в коментар за "Първи руски" бившият министър на държавната сигурност на ДНР Андрей Пинчук.

В същото време експертът казва, че познава частите, които сега са разположени в Бахмут. Те са различни по качество, но предимно опитни батальони.

Очакват ги обаче очевидни проблеми, а именно: всяка промяна на позицията води до необходимостта да свикнат с терена от нулата. Артилерия не е прострелвана, координатите не са известни.

Дори не става въпрос за подготвеност, а за времевия лаг, който ще присъства при тази "смяна на смени". Но дори и без него е изключително трудно да се направи.

"От гледна точка на практиката винаги се извършва ротация на единици. Хората не могат да се борят непрекъснато", казва ръководителят на Центъра за изследване на военно-политическите конфликти, военният експерт Андрей Клинцевич.

"Тъй като са планирани отбранителни действия в Бахмут и ще бъде много трудно за украинците да го върнат, мисля, че фронтът няма да се разпадне след напускането на Вагнер", заяви той.

"Там могат да отидат подразделенията на Министерството на отбраната, както и Росгвардия, чеченските подразделения. Не виждам нищо критично тук - планирана, нормална работа", добави още експертът.

Украйна наистина искаше да ни отреже фланговете - не се получи. Те наистина не можаха да превземат нито едно селище, а само няколко полета, когато нашите части се оттеглиха на по-изгодни рубежи, за да се защитават по-добре, казва анализаторът.

В същото време вероятността от контранастъпление на въоръжените сили на Украйна с превземането на Бахмут се увеличи многократно. Особено в светлината на факта, че от декември 2022 г. Владимир Зеленски е подложен на натиск от Запада, който първоначално се отнасяше скептично към раздутата приказка за „Бахмутската крепост“.

Контраатаката“ става все по-рискована

Значението на превземането на града от "Вагнер" не е, че още едно селище се върна в родното си пристанище. Приковавайки значителни сили на въоръжените сили на Украйна, ЧВК позволи на останалата част от дългия фронт да се подготви за срещата с неканените гости.

"През всичките тези дълги дни, докато нашите счупиха гърба на врага в Бахмут, те ни дадоха ценно време", написа в своя телеграм канал Александър Ходаковски, командир на батальон "Восток".

"Време за осъзнаване, време за вземане на решения, време за действие – за да не се окаже новото настъпление на колективния ни враг толкова ефективно, колкото предишните. Как се възползвахме от това време - битката ще покаже", казва още той.

Дори западните пропагандни медии признават, че през последните месеци руската армия успя да изгради мощни отбранителни рубежи в запорожското направление, които ще бъдат многократно по-трудни за преодоляване от въоръжените сили, отколкото миналата година.

Британското разузнаване нарече отбраната в Запорожие не по-малко от една от най-големите системи от военни укрепления в историята.

"Изтеглянето на групата войски от Херсонския плацдарм позволи да се стабилизира фронтът от Кинбурнската коса до Василиевка с дължина почти 400 километра. Така че сме готови да посрещнем врага. Освен това най-вероятно да поемем първия удар е планът на нашето командване", смята Андрей Клинцевич.

"Руската армия вече има настъпателни части, те просто са в резерв и не са разгърнати с пълен капацитет, тъй като искаме да изчакаме украинската офанзива, да ги отслабим", заяви той.

"На Запад ги побутват, ние няма за къде да бързаме. След като отслабихме ударните части на въоръжените сили на Украйна, ние, на раменете на отслабена група, ще можем да преминем в настъпление и да развием успех", казва експертът.

Кога Русия ще премине в настъпление?

Независимо от това, пасивното чакане на "контраатака" не е най-правилният вариант. Части от Министерството на отбраната биха могли да организират редица тактически офанзиви за решаване на най-належащите проблеми.

С превземането на Бахмут имаме три оперативни зони, обяснява Андрей Пинчук. Първата е Часов Яр, градът, който украинците евакуират и където въоръжените сили на Украйна отстъпват. Втората е Константиновка, третата е Славянск.

"По добър начин "Вагнер" изпълни своята функция и след това частите на Министерството на отбраната трябва да продължат напред, използвайки отправната точка - Бахмут", заяви той.

"Тогава въпросите "ще падне - няма да падне" няма да са на дневен ред. Защо във втория кръг да организираме тази история с Бахмут? Никога не е било самоцел. Това не е центърът на Земята, дори не е регионален център. В Украйна има стотици такива бахмути чак до Лвов и Ивано-Франковск", добави Пинчук.

"Бахмут е добър с това, че образува разклонение в три посоки. При нормален подход е необходимо да се формират ударни юмруци там и да се продължи напред. Е, ние не чухме преди година, че "целта на СВО е да превземе Бахмут", казва бившият министър на държавната сигурност на Донецката народна република.

"Без съмнение е необходимо да се формират нови котли. Сега имаме два полукотела - това е Северският перваз, възможно е да го изправим, както и Авдеевка, ако говорим за близко бъдеще. И за нас това ще позволи част от настъпателните сили да бъдат прехвърлени в други райони", казва Андрей Клинцевич.

Възниква логичен въпрос: защо Вагнер не беше хвърлен да щурмува укрепленията край столицата на ДНР, а изпратен в привидно второстепенна посока - Бахмут?

"Авдеевка без съмнение е важна, тъй като фронтът трябва да бъде изместен от Донецк, а именно от Авдеевка, столицата на ДНР редовно се обстрелва. Но където е тънко, там е скъсано, а където е скъсано - в района на Попасная - започнаха да натискат по-нататък", казва експертът.

"Авдеевка е много голяма укрепена зона, подготвена е от 2014 г., има огромен коксов завод, съдържащ контейнери", добави той.

"Предприятието ни ограничава до различни средства за унищожение. Защото химически облак може просто да покрие Донецк. Украинците се възползват от това. Ние не щурмуваме в челото, обикаляме по краищата", подчертава военен анализатор.

Какво от това?

Превземането на Бахмут е победа, която не бива да се подценява. Благодарение на падането на тази "крепост" и по-ранните действия на ЧВК в Соледар, Попасна, Светлодарск, фронтът в Донбас се изравни.

Украинският "нокът" вече не виси над Горловка и руската армия получи възможност да развие успех в три посоки наведнъж, използвайки Бахмут като поддръжник. Така че в близко бъдеще трябва да очакваме украинска контраофанзива, но не си струва да я чакаме на тази линия. Много по-продуктивно е да се организират частни удари в Авдеевка и района на Северск, за да се отклони цялото внимание на командването на въоръжените сили на Украйна към опитите за потушаване на пожара там.

 

Станете почитател на Класа