Германия: Колко са опасни „Гражданите на Райха“?

Германия: Колко са опасни „Гражданите на Райха“?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Те са радикални и агресивни и не признават демократичната държава Германия. През последните години „Гражданите на Райха“ привличат вниманието на властите. „Дойче веле“ разглежда кои са те и каква заплаха представляват.

 

 

Движението отрича съществуването на германската държава след Втората световната война. „Гражданите на Райха“ смятат, че сегашната държава не е нищо повече от административна единица, която все още е окупирана от западните сили – САЩ, Великобритания и Франция. За тях Германската империя, основана през 1871 г., все още съществува, при това в границите на Германия отпреди Втората световна война.

Значителен брой от самопровъзгласилите се за „Граждани на Райха“(Reichsbürger) не изключват и насилието като средство за възстановяване на Германската империя. Движението е съставено от множество малки групи и отделни хора в цялата страна. Те не приемат законността на държавните органи на Федерална република Германия, отказват да плащат данъци и са обявили свои собствени малки „национални територии“, които наричат „Втора германска империя“, „Свободна държава Прусия“ или „Княжество Германия“.

 

https://e-vestnik.bg/imgs/world/prevr.jpg

Маскирани полицаи арестуват заподозрян „Гражданин на райха“ във Франкфурт. Снимка: АП/БТА

 

Членовете на тези групи издават собствени паспорти и шофьорски книжки. Те дори изработват тениски и знамена с рекламна цел. „Гражданите на Райха“ пренебрегват факта, че тези дейности са незаконни. Те гордо обявяват на своите уебсайтове намерението си да „продължат борбата срещу Федерална република Германия“.

По информация на германската телевизия А Ер Де федералната прокуратура е задържала тази седмица трима души, които са част от движението. Предполага се, че те са били в обкръжението на арестувания миналата година принц Ройс и са планирали преврат. Прокуратурата е повдигнала обвинения на една жена и двама мъже в принадлежност към групата на Хайнрих Тринадесети принц Ройс, срещу която главният прокурор предприе действия в началото на декември 2022 г. , тъй като я смята за терористична организация.

Според А Ер Де оперативни групи на Федералната криминална служба са арестували Йохана Ф.-Й. в района на Боденското езеро. Ханс-Йоахим Х. – в окръг Харбург/Долна Саксония, а Щефен В. – в окръг Фройденщат.

 

Обвиняемите ще бъдат изправени пред съдия следовател

До момента в рамките на разследването срещу предполагаемата група около принц Ройс са издадени 25 заповеди за арест, като 23 от тях все още не са изпълнени. Друг обвиняем по делото е в предварителния арест, тъй като е стрелял по полицаи по време на задържането си. Повече от 30 души, които също са обвиняеми във връзка със случая, са на свобода.

Германското списание „Шпигел“ съобщи, че жената, която е била арестувана в понеделник, се е кандидатирала неуспешно от малката дясна партия „Базата“ на парламентарните избори в Германия през 2021 г.

Повдигнати са й обвинения, че се е присъединила към движението през май 2022 г. Твърди се, че тя е била част и от т. нар. Съвет на гражданите на Райха, имащ за цел да сложи край съществуващия държавен ред.

Групата иска да предоговори статута на Германия със силите победителки от Втората световна война. През ноември 2022 г. или по-рано жената е потърсила контакт с руски консул и впоследствие се е срещнала с него два пъти.

„Разговорите са имали за цел да получат подкрепа за действията на сдружението“, заяви прокуратурата.

Предполага се, че мъжът, арестуван в Долна Саксония, е дал на терористичната организация около 140 000 евро и е участвал в срещи за набиране на членове и спонсори.

За третия заподозрян се твърди, че е имал водеща роля в т. нар. звено за национална сигурност и е планирал да превземе бивша казарма.

„Той е имал за задача да набира персонал за своята зона на отговорност и да го обучава във военно отношение“, добави прокуратурата.

 

 

 

Възстановяване на Германската империя от 1871 г.

Според разследванията на федералната прокуратура групата около принц Ройс планира премахването на демокрацията и възстановяването на Германската империя от 1871 г. Освен принц Ройс, сред обвиняемите още са съдия и бивш член на Бундестага от партия „Алтернатива за Германия“, действащи членове на германските въоръжени сили и полицаи, лекар и „ясновидец“. Групата е била част от „Гражданите на Райха“.

 

 

 

БТА

Станете почитател на Класа