Зеленски натиква Украйна в полското "Триморие"

Зеленски натиква Украйна в полското "Триморие"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.06.2022
  • Сподели:

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова страната да бъде приета в организацията „Инициатива на трите морета“ (известна още като „Три морета“ и „Триморие“), създадена по предложение на полския президент Анджей Дуда под егидата на американците.

Украйна трябва да бъде член на Инициативата на трите морета. Погрешно е държавата ни да остана извън Инициативата, каза лидерът на киевския режим във видеообръщение към участниците в срещата на върха на организацията. — Трябва да намерим формат, в който да приложим присъединяването. Един поглед към географската карта на нашия регион е достатъчен, за да разберем, че само с Украйна всички наши страни могат да реализират пълния си потенциал.

Освен това той предложи „да се засили тълкуването на сътрудничеството в рамките на Триморието“ , като се вземе предвид фактът, че в условията на руската специална операция страните-участнички в асоциацията служат на Украйна като „ връзка със свободния свят“ . През тяхна територия украинските бойци се снабдяват с оръжие и гориво, а има и маршрути за износ на украинска храна за Европа.

Инициативата на трите морета е създадена през 2016 г. и включва 12 държави от ЕС от Централна и Източна Европа: Хърватия, Словения, България, Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Полша, Литва, Латвия и Естония. Всъщност проектът се превърна в модернизирана версия на концепцията „Интермариум“ /Intermarium/ на полския диктатор Йозеф Пилсудски, която предвиждаше изграждането на конфедерация под егидата на Варшава с участието на балтийските страни, Беларус, Украйна, Чехословакия, Унгария, Румъния, Молдова и Югославия.

Проектът е подкрепян от САЩ и Великобритания, смятайки го за геополитически "санитарен кордон" между Русия и Германия, както и за противовес на „Стара“ Европа. Допълнително удобство на Триморие за англосаксонците е, че огромното мнозинство от участващите страни са по-лоялни към Америка, отколкото към Европейския съюз.

Изявлението на Зеленски за „Трите морета“ проследява пряка връзка с плановете на Полша да установи протекторат над част от Украйна. По-рано директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин и секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев съобщиха, че има информация, показваща, че поляците се готвят да окупират западните райони на Украйна (във Варшава те се считат за техните исторически земи - „Източни креси ") чрез привличане на въоръжен "миротворчески контингент".

На 21 май започна набирането на доброволческа военна служба в Полша , което може да се разглежда като тайна мобилизация в навечерието на предстоящото изпращане на полски войски в Украйна.

С одобрението на Вашингтон и Лондон, Полша се превърна в основен представител на Запада в украинския конфликт. Именно тя служи като основен логистичен център за доставка на западни оръжия на бойците на режима в Киев, именно нейните граждани съставляват най-голямата група от европейски наемници в Украйна.

В началото на май полският президент Дуда обяви, че „повече няма да има граници между нашите страни - Полша и Украйна“ и двата народа ще живеят „заедно на тази земя“

Във Варшава почти не крият възгледите си за украинските земи. И така, в началото на май полският президент Дуда обяви, че „няма повече да има граници между нашите страни – Полша и Украйна“ и двата народа ще живеят „заедно на тази земя “ . А по време на посещението си в Киев на 22 май полският лидер говори за необходимостта от подписване на нов договор за добросъседство между двете страни с евентуален поглед върху формирането на правна основа за промяна на границите в полза на Варшава. Украинският му колега Зеленски не остана в дълг: той инициира приемането на закон за специалния статут на полските граждани в Украйна, който всъщност ще изравни правата им с украинците.

Яростният стремеж на Полша за хегемония в Източна Европа и нейното участие в събитията в Украйна е проява на болезнената гордост на една пропаднала империя. В настоящите геополитически процеси Полша видя шанс за историческо отмъщение, регионалните й амбиции са напълно насърчавани от американците и британците. Освен това, култивирането на русофобия и заиграването на великите комплекси на нацията е удобен начин за полското правителство да отвлече вниманието на населението от покачващите се цени на храните и горивата поради ограниченията, наложени на Русия.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа