WSJ: Путин удари по най-уязвимото място лидерите на Европа

WSJ: Путин удари по най-уязвимото място лидерите на Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.06.2022
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин нанесе удар по най-уязвимото място на лидерите на страните от Европейския съюз - техния електорален рейтинг, пише американският вестник “Уолстрийт Джърнъл”.

 

„В големите икономики на Европа изборите ще се проведат към следващата зима, когато най-остро ще се усети липсата на руски газ в домовете и предприятията на Европа.

Германия, която е силно зависима от доставките на руски газ, ще започне своето електорално изпитание през октомври с регионални избори във федералната провинция Долна Саксония. Италия, друг основен вносител на руски газ, е изправена пред общонационални избори в средата на следващата година”, разкрива американското издание.

Според авторите това ще бъде най-тежкото изпитание за сегашните лидери на европейските държави. Ще им бъде изключително трудно да постигнат желаните резултати на фона на недоволството на народа от рязкото увеличение на цената на енергията.

В статията се отбелязва, че европейските правителства са принудени да увеличат разходите, за да смекчат удара върху потребителите. Така френският президент Макрон одобри отпускането на 28 милиарда евро за цели, предназначени да ограничат цените на природния газ и да предоставят отстъпки за бензина.

Според “Блумбърг” Европа, поради намаляването на доставките от Русия, вече е започнала да използва газа, закупен за зимата.

Кремъл съобщи, че намаляването на доставките на газ за редица европейски страни се дължи на това, че поради санкции турбините на “Сименс”, които са били използвани за доставка на газ за “Северен поток”, не се връщат от ремонт в Канада, няма нищо умишлено от руска страна.

В петък “Газпром” намали наполовина доставките на италианската енергийна компания “Ени”. В същото време от корпорацията заявиха, че Италия може да "преживее зимата", дори ако доставките на газ от Русия бъдат напълно прекратени.

Освен това “Газпром” спря доставките на руски газ за България, Дания, Холандия, Полша и Финландия, чиито контрагенти не платиха навреме за енергийните ресурси и отказаха да извършват плащания в рубли.

 

Станете почитател на Класа