Обединеното кралство иска създаване на зона за свободна търговия с ЕС след "Brexit"

Британският премиер, Тереза Мей, обяви че нейното правителство е постигнало "обща позиция в полза на създаването на зона за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз след напускането на блока."

 

"Днес, в подробни дискусии, кабинетът се съгласи на колективна позиция за бъдещето на нашите преговори с ЕС", каза Мей, като посочи, че нейното предложение е "да се създаде зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС да се установи общ регламент за промишлените и селскостопанските продукти ".

 

Според британския премиер "това ще поддържа високи стандарти в тези области", но същевременно Лондон ще си гарантира, че "по-нататъшни промени в бъдеще не ще се случват, без одобрението на парламента". Освен това Мей каза, че тази мярка ще улесни защитата на заетостта и осигуряването на прехрана за населението, както и изпълнението на задълженията със Северна Ирландия.

 

На същото заседание бе договорен нов "благоприятен за бизнеса митнически модел, със свобода за постигане на нови търговски споразумения по света".

 

За следващата седмица в Лондон планира да публикува "Бяла книга [официална публикация на правителството, основа за изготвянето на законодателен акт], за да се установят подробности за това как се възстанови контролът над парите ни, нашите закони и нашите граници".

 

В същото време министрите решиха да се подготвят да напуснат Европейския съюз без споразумение, ако Брюксел отхвърли неотдавнашния план за "Брексит". Както премиерът повтори няколко пъти, "без споразумение е по-добре, отколкото с лошо споразумение."

Станете почитател на Класа