С каква цел НАТО повишава бойната готовност на подразделенията си?

Лидерите на страните от НАТО ще обсъждат в Брюксел нов план за бойна готовност на Северноатлантическия алианс по време на юлската сесия. Планът предвижда, всяка от страните членки на Европейския Съюз да приведе в пълна бойна готовност за месец около 15 хиляди военнослужещи. Експерти не изключват вероятността, че този тезис е свързан с общата концепция на блока за необходимостта на подготовка за отразяване «агресия» на Русия.

 

 

При това специалистите подчертават, че по финансови причини ще бъде сложно реализирането на новата стратегия на НАТО.

 

Припомняме, че срещата на върха на НАТО се планира за 11-12 юли в Брюксел, където държавните глави на страните членки трябва да обсъдят новия план и бойната готовност на Северноатлантическия алианс. 

 

Това става ясно от публикациите на официалния сайт на агресивния военен блок, посветени на подготовката на преговорите с участието на първите лица на страните от блока.

 

» Надявам се, че ще успеем да се договорим за приемането на Програмата за боеготовност на НАТО, която получи названието » 4Х 30″-, заяви по-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

 

Планът предвижда, че към 2020 година в разпореждането на командването на северноатлантическия алианс трябва да има 30 механизирани батальони, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба.

 

Предполага се, че за привеждането им в пълна бойна готовност ще са необходими 30 дни.

 

По разчетите на военни експерти от НАТО това означава, че средно всеки европейски член на алианса трябва да успее да приведе около 15 хиляди военнослужещи в пълна бойна готовност за месец.

 

Станете почитател на Класа