САЩ ще наложат мита на около 900 продукти от Китай

Белият дом планира да наложи мита на 800-900 продукта от Китай, съобщава CNBC, цитирайки три източника, запознати с въпроса.

 

Това е намален списък в сравнение с оригинала, публикуван от Службата на американския търговски представител през април, който включва около 1300 продукта, Доларовата стойност на вноса, засегнат от потенциалните мита не е уточнена.

 

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне с със своите топ бизнес съветници и си запазва окончателното решение за налагане на мита.

 

Въпреки това, висш служител на Белия дом нарече мярката "fait accompli". Всъщност, според CNBC, списъкът на продуктите вече е "зареден" в правителствена база данни за неговото изпълнение.

 

Митата за китайските продукти идват на фона на нарастващо напрежение между САЩ и няколко от най-важните им бизнес партньори. Поради протекционистките мерки, предприети от администрацията на Тръмп, Вашингтон е изправен пред репресии не само от Пекин, но и от съюзници като Канада, Мексико и Европейския съюз.

 

Китай заяви, че решението на САЩ да се въведат нови тарифни ставки е "в противоречие с постигнатия консенсус" и е готов да се бори до край, ако започне търговска война.

Станете почитател на Класа