Венецуела увеличава златните си резерви

Общо 17 нови тона злато са влезли миналата година в хазната на Централната банка на Венецуела (BCV) обяви Виктор Кано, министър на екологичното минно развитие на страната.

 

Тази цифра предполага увеличение от 282% спрямо 2017 г., когато са изпратени 8,5 тона злато.

 

Металът придобива огромно значение в тази страна, тъй като правителството съобщи в средата на март, че разполага с четвъртата по големина златна мина на планетата, която е сертифицирало.

 

В местността Арко Минеро дел Ориноко, има повече от 8000 тона злато, които представляват приблизително 234 милиарда евро, плюс находища на мед и диаманти.

 

Каракас спешно се нуждае от възстановяване на международните си резерви, които според данните на BCV са спаднали от 22,080 милиарда долара през 2014 г. на 8,870 милиарда.

 

В продължение на десетилетия, петролът е основният източник на валутни ресурси за страната, като от всеки $ 100, които влизат във Венецуела, средно по 95 са от продажбата на суров петрол на международните пазари. Други 4% се получават от държавата чрез износ на суровини, като желязото и само 1% от чуждестранната валута се получава от частни компании.

 

Днес, когато тази нация преживява външни санкции и финансова блокада, наложена от САЩ, минното дело е представено като източник в състояние да генерира валута почти веднага и може да помогне на приходния баланс.

 

Увеличаването на златните резерви подтикна група икономисти да предложат на правителството създаването на златен боливар, като средство за укрепване на националната валута. Боливар, закрепен за златото "би предотвратил възможността трети страни да манипулират стойността на валутата".

 

За целта като условие се поставя "да не продаваме златото, а да го увеличаваме в националната хазна".

Станете почитател на Класа