Русия може и да не бърза да премахва санкциите

Ако САЩ намали санкциите, стойността на рублата може да се повиши с десет процента, според мнозинството експерти, анкетирани от Bloomberg. Четиридесет и един процента от експертите очакват руската валута да се покачи с до пет процента.

Националният бюджетен приход на Русия е свързан най-вече с износа на нефт и газ, като всички договори са сключени в щатски долари. Това означава, че рублата, загубила половината от стойността си от 2014 г., може да компенсира трикратното намаление в цените на петрола с приходите на бюджета.

По-слабата рубла повишава вътрешното производство и търговия с по-силна национална валута може да наруши конкурентоспособността на местните производители. За да се избегне това, властите съобщиха плановете за възобновяване на покупките на чуждестранна валута за по-нататъшно отслабване на рублата.

Руската рубла е една от най-добре представящите валути в света, от рекордно ниското ниво през януари миналата година. Валутата е с ръст до два процента спрямо долара след най-добрата по рода си 2016 година, когато успя да спечели 20 на сто.

Станете почитател на Класа