Посланикът на САЩ в ООН осъжда теста на балистични ракети в Иран

Новата посланичка на САЩ в ООН, Ники Хейли, квалифицира като "абсолютно неприемлив" теста на балистична ракета, извършен от Иран и заяви, че страната й го смята за акт, който нарушава ядрената сделка със световните сили, съобщава Ройтерс.

"Америка не е наивна. Ние няма да стоим настрана и ще видите нашите действия", каза Хейли пред репортери след срещата на Съвета за сигурност на ООН относно изстрелването.

От своя страна, министърът на външните работи на Иран, Джавад Зариф, нито потвърди, нито отрече изстрелването на ракета. Техеран защитава своите ракетни изпитания и гарантира, че никога не ще използва тези оръжия за да атакува друга държава.

Британският посланик в ООН Матю Райкрофт каза, че Съветът за сигурност ще ползва специализирана комисия, която да проучи случая. "Върху Иран пада значителна загриженост по отношение изстрелването на балистични ракети, което беше потвърдено", каза той. На 30 януари, говорителят на Белия дом, Шон Спайсър, каза, че има доказателства, че Иран е изстрелял балистична ракета със среден обсег.

Посланикът на Израел в ООН, Дани Данон, поиска от Съвета за сигурност на организацията "незабавни действия веднага" в отговор на иранските действия.

Станете почитател на Класа