Там, където боевете така и не спряха

Окопната война в Източна Украйна пак се ожесточи. На фронта край Авдеевка хората са без ток, вода и топлина - при минус 20 градуса. Казват, че ситуацията се изострила особено след телефонния разговор между Путин и Тръмп.

 

 

 

 

Окопната война в Източна Украйна отново пламна с пълна сила. В градчето Авдеевка край Донецк се водят ожесточени сражения между украинската армия и проруските сепаратисти. Украинските медии съобщиха, че сепаратистите са използвали и тежки оръжия от типа на ракетните системи "Град". Президентът Петро Порошенко дори прекъсна визитата си в Берлин и се завърна в Украйна.

 

Това е най-голямата ескалация на насилието от месеци насам. Според официални данни от Киев, през последните няколко дни са били убити седем украински войници, а други 45 са били ранени. Представители не самопровъзгласилата се "Донецка република" съобщават за най-малко шестима убити и 13 ранени сепаратисти. Двете страни взаимно си приписват вината за ескалацията на напрежението.

На прага на хуманитарна катастрофа


Авдеевка е малък град в околностите на Донецк, само на около шест километра от бастиона на сепаратистите. Градчето е в региона, контролиран от Киев. Авдеевка е едно от малкото места, където въпреки Споразумението от Минск, военните действия никога не са били прекратявани.

 

Близо половината от 35-те хиляди жители на Авдеевка живеят край фронтовата линия и са в постоянна опасност. При последните боеве беше прекъснато електрозахранването, водоснабдяването и отчасти отоплението. А температурите в Източна Украйна в момента са ледовити - около минус 20 градуса. Затова в Авдеевка беше обявено извънредно положение. Властите подготвят евакуацията на хиляди хора, за да се избегне хуманитарна катастрофа.

 

След президентските избори в Америка ситуацията в Източна Украйна се изостри допълнително. Особено ожесточени боеве се водиха и в региона на Светлодарск. Областта е врязана като клин между двете сепаратистки области Донецк и Луганск. През декември 2016 там се водиха тежки боеве, при които загинаха много украински войници. Украинските медии съобщават, че през януари елитни украински части са провели успешна офанзива и са разширили контролираните от Киев области. Във вторник (31.1) говорителят на украинското министерство на отбраната заяви, че и в Югоизточна Украйна се водят сражения, главно около Мариупол на Азовско море.

 

Ескалацията като средство за натиск?

default

 

От месеци се водят ожесточени боеве за промишлената зона край Авдеевка

 

Сегашното изостряне на положението много напомня за събитията отпреди две години. Навремето сепаратистите успяха да превземат обсаденото летище в Донецк. Тежките боеве по цялата фронтова линия принудиха украинското правителство и западните посредници да започнат преки преговори със сепаратистите и да подпишат Споразумението от Минск през февруари 2015 година. Осъществяването на на минските договорености обаче е в задънена улица, защото украинското правителство разглежда постигането на дълготрайно примирие като предпоставка за политически компромиси.

 

Наблюдателите в Киев предполагат, че и сега сепаратистите искат да принудят Украйна да направи нови компромиси. Факт е, че боевете пламнаха с нова сила непосредствено след телефонния разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Двамата били разговаряли и за ситуацията в Украйна, но детайли не бяха оповестени. Известно е обаче, че още по време на предизборната си борба, Доналд Тръмп многократно се изразяваше ласкаво за Путин и заяви готовност за евентуална отмяна на санкциите срещу Русия. Подобни новини очевидно безпокоят Киев и радват сепаратистите.

Станете почитател на Класа