Разрушител на САЩ нападнат за трети път до бреговете на Йемен

Разрушителят USS Mason от ВМС на САЩ е бил атакуван с ракети в близост до Йемен на 16 октомври, съобщава NBC. Корабът отговорил с няколко "контрамерки" и избегнал попадението на ракетата.

По-късно началникът на американския флот, адмирал Джон Ричардсън, е заявил, че разрушителят е бил нападнат от няколко ракети, според Асошиейтед прес. " USS Мейсън отново е бил нападнат в Червено море с крилати ракети, изстреляни от крайбрежната защита на бреговете на Йемен", каза той. В отговор на това са активирани неуточнени системи за отбраната на разрушителя.

Въпреки това, CNN цитира своя източник в Пентагона, че третата атака на USS Mason в близост до брега на Йемен може да е била фалшива заради предполагаема грешка на радара.

Това е третият подобен инцидент през последните дни. Първата атака на разрушителя бе на 10 октомври и два дни по-късно корабът е бил нападнат за втори път. Всички атаки са били извършени от територията, контролирана от бунтовниците хути в Йемен, според военното командване на САЩ Въпреки това, бунтовниците отрекоха обвиненията, че многократно са атакували USS Мейсън.

В отговор на атаките, американската армия бомбардира с крилати ракети Томахоук, изстреляни от разрушителя USS Нитце, три радара в Йемен. Американският президент Барак Обама информира Конгреса, че разрешава атаките "в отговор на противокорабни крилати ракети на бунтовниците хути". "Тези ограничени и пропорционални атаки бяха направени, за да се защитят нашите служители и нашите кораби и за гарантиране свободата на корабоплаването по този важен морски път", каза той.

От 2014 г., Йемен преживява въоръжен конфликт между шиитите хути и сили, лоялни на президента Абд Rabbo Мансур ал-Хади, който е бил принуден да напусне страната си. От месец март, коалиция от арабски държави, водени от Саудитска Арабия провежда военни действия срещу бунтовниците в Йемен.

Станете почитател на Класа