Точка по точка: как САЩ дадоха зелена светлина на терористите в Сирия

Русия смята твърдо, че няма военно решение в Сирия. Това заяви руският заместник-министър на отбраната Анатоли Антонов, по време на международен форум за сигурност, проведена в Пекин. Антонов също така призова Вашингтон да "остави настрана всички политически амбиции и да седне на масата за преговори."

"Колкото по-бързо го разберат това във Вашингтон, толкова по-бързо ще дойде победата на международната общност. Ние сме готови да работим в тази посока с нашите колеги в САЩ и други западни страни", отбеляза той.

Заместник-министърът припомни, че "същността на споразуменията между Русия и Съединените щати за прекратяване на военните действия в Сирия се крие в отделянето на умерената опозиция от терористите от страна на Вашингтон и деблокиране на пътищата, за да се създадат безопасни коридори за хуманитарна помощ източно от Алепо ".
"За съжаление, Съединените щати не изпълниха задълженията си и ни обвиняват, че ние сме атакували неподходящи цели и неподходящи хора", каза той и добавя: "Попитахме сто пъти американските колеги, кои цели не трябва да атакуваме? или кои трябва да атакуваме? и винаги са отговаряли с мълчание. Освен това, ни притискаха не само да дезактивираме авиацията на правителството на Асад, но също така и руските аерокосмически сили да не оперират в Сирия."

Антонов също каза, че "е трябвало да се проведе синхронно изтегляне на правителствените войски и умерената опозиция от пътя Кастелло". Той подчерта, че "сирийските правителствени войски се опитаха да се оттеглят два пъти на 15 и 16 септември, но САЩ не успяха да убедят умерената опозиция да последва примера им. В резултат , сигурността на хуманитарната конвои не се обезпечи, но дори и при тези условия бе организирана доставката на хранителни и медицински консумативи в град Алепо и седем коридора бяха отворени за хуманитарна помощ ".

Заместник-министър на отбраната описа как опозицията се опита да подкопае прекратяване на военните действия в Алепо. "Първо минира изходите от блокираната част на Алепо. На второ място, бе организирана репресия срещу жителите, които желаят да напуснат града. Най-накрая, опозицията отказа на конвой с хуманитарна помощ да влезе в града" подчерта той.

Антонов подчерта, че " водената от САЩ] коалиция бомбардира позиции на правителствените войски в района, заобиколен от терористи в Дейр ез-Зор." Тогава, след ужасната атака, 83 души бяха убити, а 100 ранени", съобщи той.

"Ние удължихме няколко пъти прекратяването на огъня. Какво е направила опозицията? Всичко е много просто. Тя използва прекратяването на огъня само да се прегрупира, да се снабди с боеприпаси, оръжия и материални ресурси", заключи той.

На 3 октомври, Държавния департамент на САЩ съобщи, че Вашингтон суспендира "участието си в двустранните канали, създадени с Русия в подкрепа на прекратяване на военните действия" в Сирия.
Така, САЩ прекъснаха споразумението, постигнато с Москва на 9 септември, когато двете стране изготвиха план за прехода в арабската държава, която включва прекратяване на огъня от седем дни и създаването на тези маршрути.

Станете почитател на Класа