Енергийното свързване между Русия и Европа на хоризонта

В продължение на години, Съединените щати се опитваха да торпилира проекта Турски поток, алтернативен маршрут за транспортиране на руски природен газ за европейските страни през Черно море и територията на Турция, казва Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Въпреки това, от понеделник междуправителственото споразумение между Анкара и Москва за изграждането на два нови тръбопровода вече е факт.

"Турски поток ще превърне Турция в енергиен център", прогнозира източникът. "Ще настъпи икономическо сливане между Русия, ЕС и Турция. Чрез Турция ще се формира голяма икономическа зона, която няма да бъде под контрола на САЩ . Руското участие на европейския пазар на газ ще се увеличи."

Тази верига от предвидими събития е "пречка" за Вашингтон, който би предпочел да контролира доставките на газ за страните от Западна Европа чрез лоялно правителство в Украйна.
В становището на германските журналисти, проектът включва някои опасности за самия Европейски съюз. Проектът акцентира Унгария и Гърция като страни, които могат да се възползват от изграждането на Турски поток. В продължение на няколко месеца двете страни са маргинализирани в рамките на ЕС, по различни причини: национализма в Унгария и дълговата криза в Гърция. "Фактът, че те ще се възползват от Турски поток може да засили центробежните сили в ЕС", прогнозира сайта.

Анкара и Москва планират да започнат строителството на новия газопровод през 2018 г. В рамките на няколко години капацитетът му ще достигне 31,500 милиарда кубически метра газ годишно.

Станете почитател на Класа