WikiLeaks: Клинтън назовава Саудитска Арабия и Катар "финансови поддръжници" на Ислямска държава

Електронна кореспонденция между кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън и ръководителят на кампанията й, Джон Подеста, публикувана от WikiLeaks през миналата седмица е дала нов обрат на борбата на водената от Вашингтон коалиция срещу ислямската държава, съобщава вестник The Daily Caller. Според всекидневника, в частен разговор Клинтън описала Саудитска Арабия и Катар, както "финансови и логистични" поддръжници на джихадистите.
"Въпреки, че тази военна / паравоенна операция върви напред, ние трябва да използваме нашите традиционни дипломатически ресурси на разузнаване за натиск над правителствата на Катар и Саудитска Арабия, които осигуряват нелегална финансова и логистична подкрепа на ислямската държава и други сунитски радикални групи в региона ", пише кандидатката на Демократическата партия.

"Това ще бъде подсилено от повишена ангажираност на кюрдското регионално правителство. Катарците и саудитците ще бъдат в състояние на равновесие между настоящата си политика на конкуренция, за да доминират сунитския свят и последиците от силния натиск от САЩ", добави тя.

В същото време, по-рано тази година Катар и САЩ като че ли поддържаха поне работни взаимоотношения в усилията за борба с ислямска държава. През юни, американски бомбардировачи B-52 летяха към катарската въздушна база Al Udeid, където те трябваше да бъдат разгърнати за борба с терористите. Саудитска Арабия е също така претендира да стои на страната на Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Станете почитател на Класа