"Ако САЩ престанат да сътрудничат с Русия в Сирия ще направят подарък на терористите"

  • Москва смята, че възможният отказ на Вашингтон да взаимодейства с Русия за Сирия ще бъде истински подарък за терористите, съобщава информационната агенция Интерфакс.

    "Най-добрият подарък ще бъде отхвърлянето от Вашингтон на сътрудничеството с Русия в разрешаването на кризата в Сирия", пише на своята Facebook страница говорителката на Министерство на външните работи на Руската федерация, Мария Захарова.
    "И ако заплахата да прекрати сътрудничеството се превърне в решение, няма да има повече съмнение, че Белият дом взима терористите под крилото си, а те ще направят голяма фиеста по улиците", добави тя.

    В четвъртък говорителят на Белия дом, Джош сериозно каза, че дипломатическо ангажиране с Русия в Сирия не работи. "От самото начало на нашето дипломатическо сътрудничество с Русия приоритет ни е да се намали насилието, но то очевидно не работи", каза тойна конференция във Вашингтон. "Ситуацията в Сирия продължава да се влошава, и причинява голяма загриженост", добави той.Той също каза, че "режимът на Асад използва нагла стратегия с подкрепата на Русия."

    По-рано, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници в администрацията, че правителството на САЩ е започнало проучване относно мерките за подобряване на военната помощ за сирийската опозиция и дори провеждането на атаки срещу позиции на сирийската армия.

    Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в сряда, в разговор с руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон възнамерява да прекрати сътрудничеството с Москва по сирийския въпрос, ако настъплението в района на Алепо не бъде спряно.

    Въпреки това, в същото време, Кери също призна по време на осмия годишен форум, организиран от Научно-изследователския институт на Вашингтон, че няма алтернатива на политическото и дипломатическо решение на конфликта в Сирия.

    Според него, в Сирия, "САЩ провеждат война срещу Ислямската държава". "И ние ще спечелим тази война, аз не се съмнявам в това отношение, ние сме постигнали огромен напредък", каза той. Въпреки това, както посочи държавният секретар, тези военни действия "са различни от пряко участие в гражданската война (в Сирия), която е война срещу Асад".

    Според Кери, в Сирия по същество се водят "шест войни едновременно," в която воюващите страни са кюрдите и Турция, Саудитска Арабия и Иран, сунити и шиити. В допълнение, в Сирия, "всеки е срещу ислямската държава и народът срещу Асад". „Ето защо, в Сирия е много трудно да се обединят силите", заключи Кери.

Станете почитател на Класа