Саудитска Арабия предупреди САЩ за "катастрофални последици" от закона за 11.09

Саудитска Арабия осъжда приетия в САЩ закон "Правосъдие срещу спонсори на тероризма", който ще позволи на семействата на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 да съдят Рияд за предполагаеми връзки с терористите и поиска да "предприемат необходимите мерки за избягване катастрофалните и опасни последствия от закона“, съобщава АФП, позовавайки се на източник от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия.

"Отслабването на основите на държавния суверенитет, който в продължение на векове е бил в основата на международните отношения, ще има отрицателен ефект върху всички страни, включително върху Съединените щати," посочи официален източник от министерството.
Министерството на външните работи също заяви, че саудитските власти се надяват, че "мъдростта в крайна сметка ще надделее и Конгресът на САЩ ще предприеме необходимите мерки, за да регулира силата на новото законодателство."

Окончателното одобрение на закона ще влоши двустранните отношения между Рияд и Вашингтон, две страни считани за съюзници, защото саудитците мислят, че "администрацията на Обама се държи непоследователно към своя съюзник в Близкия изток ".

В писмо до депутатите президентът на САЩ предупреди, че преодоляването на ветото, "може да има опустошителни последици" за войските на Пентагона и американците в чужбина.

Саудитска Арабия предприе стъпки за предотвратяване на приемането на законопроекта , заплашвайки да продаде всички свои активи за стотици милиарди долари в САЩ за предотвратяване ембаргото в случай на съдебни решения по претенциите на гражданите на САЩ.

Размерът на дълга на САЩ, притежаван от саудитските власти, според Министерството на финансите на САЩ е над 116 милиарда долара.

Станете почитател на Класа