Обама обмисля продажбата на оръжия за Виетнам

  • Президентът на САЩ Барак Обама, проучва увеличаване на продажбите на оръжие за Виетнам, за да се подобрят отношенията с Ханой и военното подкрепление в района срещу нарастващото влияние на Китай, съобщава вестник Los Angeles Times.
    Обама, който планира да направи този уикенд първото си посещение в комунистическата страна, се стреми частично да вдигне ембаргото върху продажбите на оръжие за Виетнам, което започна през 1975 г. по време на войната .

    В същото време, Виетнамското правителство проучва предоставяне на достъп до Кам Ранх Бей - основна точка за доставки за армията на САЩ по време на конфликта във Виетнам. То е важно за ВМС на САЩ като пристанище с директен достъп до спорните острови в Южнокитайско море.

    Въпреки, че Обама не е взел окончателно решение, ако бъдат одобрени тези промени, те могат да направят дълбоко подобрение в отношенията на САЩ с комунистическото правителство, което, според Държавния департамент, злоупотребява с човешките права.

    Войната, провокирана от САЩ във Виетнам, уби най-малко 60,000 американци и един милион виетнамци. В допълнение, според изчисленията на властите, други 400,000 виетнамци са били убити или осакатени в резултат на действието на Agent Orange, използван от американските военни. Половин милион деца са били родени с вродени дефекти в резултат на използването на това химическо оръжие.

Станете почитател на Класа