Нов международен ГМ гигант ?

Монсанто, най-голямата компания в света, посветена на продажбата на семена, разкри в сряда за получено предложение за поглъщане от немския концерн Bayer. Американската компания призна, че проучва предложението и не предостави допълнителни подробности, докато бордът завърши своето проучване, съобщава The Wall Street Journal.

Според вестника, цената на евентуално придобиване на Монсанто може да възлиза на 42,000 милиона долара, което съответства на текущата капитализация на компанията в САЩ.

Ако се слеят Monsanto и Bayer, ще се получи най-голямата компания в света, посветена на производството и продажбата на семена и химикали, с годишни продажби около 67 000 милиона долара. В бъдеще компанията ще продава 28% от пестицидите в световен мащаб; 36% от царевичните семена и 28% от соята в САЩ, според Morgan Stanley.

Новината за оферта на Байер идва след няколко тежки години за Монсанто, който планира да съкрати 16% от служителите си поради спешната необходимост да се намалят цените на семена.

В допълнение, основните съперници на Монсанто в областта на селскостопанските продукти са преживели подобни движения: швейцарската Syngenta е била придобита от Националната химическа корпорация на Китай и се очаква сливането в САЩ на Dow Chemical и DuPont.

Станете почитател на Класа