От земята до водата: нов ракетен щит на Израел

  • Израел е представил една от най-сложните си системи за отбрана. След успешните тестове по-рано този месец, военни лидери обявиха ускорено въвеждане на Железен морски купол.

    Това е нова версия на добре познатата система Iron Dome, която се активира, когато установи наличието на ракети във въздушното пространство на страната и изстрелва ракета за прихващане и унищожение, преди атаката да достигне до местоназначението си.

    Полковник Ариел Шир, ръководител на Бойната система за отбраната на ВМС, обясни че устройството "използва едни от най-модерните съществуващи военни радари ", съобщи местната преса.

    Разликата с оригиналния Железе купол е, че новият може да стреля от движещи се структури, като например кораби, или от платформи, разположени в морето, припомни Шир. "Някои от изстрелите направихме, когато корабът е плавал с висока скорост и бе тестван нов алгоритъм за радарни засичания в тези условия", разкри той. В допълнение, той обясни, че системният диапазон е между 20 и 100 километра.

    Извършените досега тестове са били задоволителни. Затова военните обявиха, че скоро устройството ще влезе в експлоатация и ще се присъедини към Израелските отбранителни сили.

Станете почитател на Класа