Робот е професор в университет в продължение на половин година и никой не забелязал

  • Джил Уотсън, система за изкуствен интелект, разработен на базата на технология на IBM, от януари тази година работи като асистент на "онлайн" курс в Техническия университет на Джорджия (САЩ), без никой от нейните учениците да забележи, съобщава The Wall Street Journal. Задача на Уотсън е да отговаря на електронни справки за проектите на 300 студенти за информационни програми. Така тя давала обяснения, задавала насочващи въпроси и използвала разговорни думи като "Аха!".

    "Приличаше на нормален разговор с едно човешко същество", казва една от студентките, Дженифер Гавин. "Тя беше човек, добър асистент, който ни напомняше срокове и задаваше въпроси в средата на седмицата, за да предизвика разговори", добавя тя.

    Ашок Гоел, професор по компютърни науки в университета, казва, че за разлика от роботите за "чат" за обслужване на клиенти онлайн (използвани, например, в авиокомпаниите), Уотсън отговаря само ако има процент на доверие поне 97%. "Тайната", за която не са знаели, останалите 8 преподаватели, е била разкрита от декана на колежа. Смята се, че в рамките на една година Уотсън ще бъде в състояние да отговори на 40% от всички студентски въпроси.

Станете почитател на Класа