WikiLeaks: Временният президент на Бразилия - информатор на САЩ

  • Новият временен президент на Бразилия, Мишел Темер, е информатор на американското посолство в Бразилия, разкри WikiLeaks чрез профила си в Twitter.

    В съобщение, публикувано на сайта WikiLeaks, се съдържа документ, изпратен от Сао Пауло (Бразилия), до Южното командване на САЩ, със седалище в Маями. В грамата се анализира политическата ситуация при президента Луис Инасио Лула да Силва в Бразилия и разсъжденията на Темер за избирателните възможности на неговата партия за 2006 г. споделени с двама партньори, наречени "CG" и "Poloffs".

    В грамата се посочва "Федералният депутат Мишел Темер, национален председател на Партията на Бразилското Демократично движение (PMDB), смята, че общественото разочарование от президента Лула и Работническата партия (PT) предоставят възможност на PMDB да представи своя собствен кандидат за президентските избори през 2006 ".

    "Попитан за партийната програма, Темерэказал, че PMDB подкрепя политики, които благоприятстват икономическия растеж. ", се чете в изтеклите документи.

    В навечерието на изборите през 2006 г., Темер прогнозира сценарий с победа за партията си (PMDB) и че неговата формация ще получи най-много представители в Сената и, следователно, в Камарата на представителите.

    Това би означавало, че избрания президент ще се отчита пред силата на PMDB. "Който и да спечели президентските избори, ще трябва да дойде при нас, за да направи нещо", каза Темер.

    На 12 май след уволнението на Дилма Русеф от бразилския Сенат, вицепрезидент Мишел Темер, пое президентството за следващите 180 дни.

Станете почитател на Класа