Защо Саудитска Арабия назначи нов министър на петрола?

  • Саудитска Арабия, един от най-големите играчи на пазара на петрол, е назначила за ръководител на държавната петролна компания Saudi Aramco, Халид ал Фалих, като нов министър на петрола. Малко след назначаването му, Ал Фалих заяви, че ще продължи политиката на своя предшественик, за да запази страната пазарния си дял с високи нива на производство.

    Някои финансови институции, като Банк ъф Америка Мерил Линч оцени, че бъдещите действия на Саудитска Арабия ще сринат цените на петрола и припомни, че това е самият министър, който е провалил преговорите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Доха (Катар), когато той заплаши, че ще увеличи производството на своята страна зна 12.5 милиона барела на ден, когато точно сега извлича 10,5 млн.

    В допълнение, в-к The Wall Street Journal, показва, че Саудитска Арабия отстъпва терен пред Русия и Иран в азиатските пазари и счита за малко вероятно да се реши тази ситуация с нови производствени рекорди. Арабската страна има намерение да премахне от пазара по-скъпите производители, като шистовите фирми в САЩ, но петролът от Русия и Иран не принадлежи към този сектор.

    В този контекст, много по-важни са условията ролята на договорите. Например, Русия позволява на Пекин да плаща за черното злато в юани.

Станете почитател на Класа